Shaquille O'Neal bojkottal fenyeget

2002.11.26. 14:31
A Los Angeles Lakers sztárja azt szerette volna, ha jelenlegi klubedzője, Phil Jackson vezeti az amerikai válogatottat az olimpián, a szövetség azonban Larry Brown-t, a Philadelphia 76ers kérte fel kapitánynak. O'Neal ezért befenyegetett: nem megy el az olimpiára, ha Brownt kinevezik.
A szeptemberi indianapolisi kosárlabda világbajnokságon leszerepelt amerikai férfi csapat selejtezőre kényszerül, hogy kiharcolhassa a részvételt az athéni olimpián. Az Egyesült Államok Kosárlabda Szövetsége a felkészítésre és a sikeres ötkarikás részvételre Larry Brown-t, a Philadelphia 76ers mesterét kérte fel.

A 62 éves szakember segédedzőként nyert aranyérmet a 2000-es sydneyi olimpián. Mellette még Phil Jacksont (Los Angeles Lakers), Pat Rileyt (Miami Heat) és Jerry Sloant (Utah Jazz) jelölték a posztra. Brown egy-két napon belül ad választ a felkérésre.

Komoly felelőséget vállalhat ha elfogadja a szövetség ajánlatát, hiszen az USA válogatottja az NBA játékosok szerepeltetése óta olimián még nem kapott ki, sőt előtte is csak kétszer. Egyszer az emlékezetes 1972-es müncheni döntőben, majd 1988-ban, a szöuli elődöntőben, mindkétszer a Szovjetuniótól.

Két hely már elkelt az olimpián
Az olimpiai kosártornán 12 válogatott vehet részt. Ebből eddig két hely kelt el, Jugoszlávia, mint világbajnok és Görögország a rendező jogán már biztos résztvevő. A további tíz helyből három-három az amerikai kontinenst és Európát, egy-egy Afrikát és Ázsiát, kettő Óceániát illeti meg.

A sztárok közül Tracy McGrady, Jason Kidd, Ray Allen és természetesen az előző idény legjobb dobója, a philadelphiai Allen Iverson már a selejtezőkre jelezte részvételét. Ugyanakkor elképzelhető, hogy Athénban nem lép pályára a bajnoki címvédő Lakers két ásza, Shaquille O'Neal és Kobe Bryant.

A két szupersztár ugyanis kijelentette, csak akkor áll a válogatott rendelkezésére, ha trénerük, Phil Jackson lesz a szakvezető. Brown kinevezése után nem sokkal már megpróbált közeledni, és úgy nyilatkozott, hogy a két sztárra hatalmas szüksége lenne az eredményes szereplés érdekében. Többen tudni vélik, hogy ennek ellenére Shaq komoly sérüléssel fog bajlódni 2004 nyarán.