Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lengyelország-Magyarország 88-65

2002.11.28. 14:24
Súlyos, megalázó vereséget szenvedett a magyar férfi kosárlabda válogatott Lengyelországban. Nyilvánvaló volt, hogy az egy héttel ezelőtti franciák elleni bravúros győzelemnek kizárólag úgy volt értéke, ha a lengyelek ellen nyerünk Rzeszówban. Csapatunk azonban csak az első negyedben volt képes felvenni a lépést a hazaiakkal, a hajrára teljesen szétesett a játékunk, némiképp el is fáradtak az ászok. Egyhete csoportelsők voltunk, most a harmadik helyért is komolyan kell harcolnunk.
A három Eb-selejtező előtt az volt az eredeti célkitűzése a csapatnak, hogy két meccsen nyerjen. Az olimpiai ezüstérmes franciák ellen szinte veszélyben sem forgott a siker, a lettek elleni vendégjátékunkon azonban ellenfelünk kimagasló teljesítményt nyújtott, és nekünk nem volt igazán sanszunk a sikerre.

Czigler hiánya érződött a csapat játékán

A lengyelek ellen tehát, hogy valóra váljon az eltervezett elképzelés: nyerni kellett. A lengyelek két győzelemmel és öt vereséggel álltak a csoportban, és a továbbjutásra minimálisra csökkent az esélyük. A jelenleg harmadik helyen álló magyar válogatottnak négy győzelme és három veresége volt, vagyis a diadal egyúttal azt is jelentené, hogy a gárda hatalmas lépést tenne a továbbkerülés felé. (Fogadjuk ugyanis a sereghajtó fehéroroszokat, ellenük kötelező a győzelem.) Az első kettő automatikusan jut tovább, az öt csoportharmadik közül pedig a legjobb három.

A meccs előtt derült ki, hogy az elsősorban védekezésben jeleskedő hórihorgas center, Czigler László derékfájdalmai miatt nem lehet ott még a kispadon sem. Az idén nyeretlen lengyelek ugyanakkor nem tették meg nekünk azt a szívességet, hogy pihentesség légiós klasszisaikat.

Az első negyedben még tartottuk magunkat

A magyar csapat két magas emberrel, Gulyás és Dávid, illetve három mozgékonnyal, Kálmán, Mészáros, Németh kezdett a telt háznyi közönség előtt. Az első támadás elhibázása után Kálmán és Dávid pontjaival fordítottunk, és a Zalgiris klasszisa a lepattanóknál is jeleskedett, arról nem beszélve, hogy a hármasa is pontos volt. Így a negyed közepén két ponttal vezettünk. (11-13)

Aztán jött két lengyel hármas - a másodikat a legponterősebb Zielinski dobta -, és Varga Mátyás jobb híján kapitány időt kért. Időközben beállt Dzunics és triplájával szűkített a hátrányon, majd Kálmán büntetőivel - hatból ötöt dobott be - már ismét vezettünk.(19-21)

Senkinek sem ment a magyar csapatból

A második tíz perc azonban nem kezdődött jól, a hazaiak elmentek 29-23-ra. Gulyás, Dzunics és Sitku viszont tett arról, hogy ne jöjjenek még nagyobb lendületbe, mi több: egyenlítettünk. Ám ahelyett, hogy átvettük volna a vezetést, Gulyás technikai hibája után újra hat pont lett oda, majd mivel támadásban tanácstalanok voltunk, nyolccal is vezettek. (37-29) Vesszőfutásunk ennyivel nem ért véget, még egy ponttal mínuszba kerültünk. (40-31)

A fordulás után továbbra sem voltunk képesek türelmesen játszani, tizenkettőre nőtt a hátrányunk. Aztán Németh és Fodor révén feljöttünk 49-43-ra, ám amikor bizakodni kezdtünk két labdaeladás után megint tíz lett a két csapat között.(53-43) A negyed hajrájára tizenöt pont lett a különbség - 60-45 -, a három személyivel rendelkező Gulyás nem védekezett, így a különbség nem csoda, hogy megnőtt. Aztán - lehet, hogy biztos vezetés tudatában - hullámvölgybe kerültek a vendéglátók, és felzárkóztunk hét pontra.

Pluta harmincnégy pontig jutott

Aztán jött a hibázni is alig tudó Pluta, akit a mieink nem tudtak megakadályozni a dobásoknál, így 12 lett a különbség negyed végére. A záró tíz perc elején Pluta ott folytatta, ahol előbb abbahagyta: nyolc méterről is bedobta, és már 73-53 lett. Vagyis: ábrándozni sem volt érdemes. Nem tudtunk elmozdulni az 53 pontról, állandó kapkodás jellemezte a játékunkat, a lengyeleknek pedig minden bejött, huszonöt pont is volt a két csapat között.

A hajrára sem változott meg a játék képe, és a súlyos vereséggel szinte reménbytelen helyzetbe kerültünk, hiszen az egymás elleni eredmény a lengyelek számára kedvező, mert mi itthon csupán tizenhat ponttal nyertünk. Januárban folytatódik a sorozat, előbb hazai pályán mérkőzünk a fehéroroszokkal, majd idegenben az észtekkel, ami lezárja a sorozatot. A kedvező esélyek minimálisra csökkentek. De még vannak.