Piroska
3 °C
3 °C

Gyanúsan nagy fogadások magyar meccsekre

2002.12.05. 19:51
A szlovákiai Eurotip és Niké valamint az osztrák Formula fogadóirodák napokkal a mérkőzések előtt leállították a Videoton-Békéscsaba és a Sopron-Kispest meccsek fogadásait, mert feltünően nagy összegben kötöttek fogadásokat a két magyar bajnokira. A szomszédos országokba tömegesen átjáró magyar fogadók bundára gyanakszanak.

A magyarországi sportfogadások lehetőségét alapvetően korlátozza az állami tulajdonú Szerencsejáték Rt. kizárólagos monopóliuma. Bár a cég egyik legkedveltebb játéka a klasszikus fogadóirodák játékrendszerére alapozott Tippmix, de annak nemzetközi összehasonlításban feltünően alacsony nyereményszorzói és a kötés nélkül (azaz "egy az egyben") megfogadható események alacsony száma miatt egyre többen keresnek fogadási lehetőségeket külföldön.

Magas nyereményszorzók

Az elmúlt években elsősorban a szlovák fogadóirodákat árasztották el a magyar játékosok, de rohamosan növekszik az Ausztriába és a Jugoszláviába átutazó fogadók száma is. A sportfogadásokra Szlovákiában és Ausztriában sincsen kiterjesztve állami monopólium, így mindkét országban több vállalkozás is nyújt fogadási lehetőségeket. Különösen a szlovákiai irodák népszerüek, ahol a nyereményszorók annyival magasabbak, hogy még a nyereményekből levont 5-10 százalékos részesedésekkel együtt is jobban megéri kint fogadni.

A szlovák, az osztrák és a jugoszláviai irodák is rendszeresen szerepeltetnek magyar focimeccseket fogadási ajánlataik között. A múlt hét közepén azonban a szlovákiai Eurotip és Niké, majd az ausztriai Formula fogadóiroda is befagyasztotta a Videoton-Békéscsaba és a Sopron-Kispest meccsek fogadásait, mert mindkét mérkőzésre váratlanul nagy összegekben kötöttek fogadásokat. A borsodiliga.hu szlovákiai beszámolója szerint egyszerre több helyen is fogadtak a szombati végeredményekkel megegyező kimenetelekre, tehát a Békéscsaba és a Sopron győzelmére. (A Békéscsaba sikere egyébként a korábbi eredmények alapján meglepetésnek számított, Soproné viszont inkább papírformának.)

Mintha mindenki átjárna

A Nemzeti Sport információi szerint Szlovákiában rövid időn belül összesen húszmillió forintottal fogadtak. A két magyar bajnokira csak legalább hármas kötésben lehetett fogadni, a Békéscsaba győzelmére 4,3-as, a Sopronéra 1,7-es szorzóval. A mérkőzéseket állítólag a Szlovák kosrálabda-válogatott biztosnak tűnő győzelmével, illetve az osztrák Formula irodában az ugyancsak egyesélyes Celtic-Motherwell skót bajnoki mérkőzéssel kombinálták.

"Mindenki azt próbálja megtudni, hogy a focisták mire játszanak" - nyilatkozta az Indexnek egy Szlovákiában rendszeresen átjáró győri lakhelyű fogadó, aki szerint nyílt titok, hogy a magyar futbalisták alkalmanként nagy összegekben fogadnak saját mérkőzéseikre. A szenvedélyes szerencsejátékos szerint néhány tízezer ember játszik rendszeresen a környező országok fogadóirodáiban, bár a határmenti városokban "úgy tűnik, mintha mindenki átjárna".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!