Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyanúsan nagy fogadások magyar meccsekre

2002.12.05. 19:51
A szlovákiai Eurotip és Niké valamint az osztrák Formula fogadóirodák napokkal a mérkőzések előtt leállították a Videoton-Békéscsaba és a Sopron-Kispest meccsek fogadásait, mert feltünően nagy összegben kötöttek fogadásokat a két magyar bajnokira. A szomszédos országokba tömegesen átjáró magyar fogadók bundára gyanakszanak.

A magyarországi sportfogadások lehetőségét alapvetően korlátozza az állami tulajdonú Szerencsejáték Rt. kizárólagos monopóliuma. Bár a cég egyik legkedveltebb játéka a klasszikus fogadóirodák játékrendszerére alapozott Tippmix, de annak nemzetközi összehasonlításban feltünően alacsony nyereményszorzói és a kötés nélkül (azaz "egy az egyben") megfogadható események alacsony száma miatt egyre többen keresnek fogadási lehetőségeket külföldön.

Magas nyereményszorzók

Az elmúlt években elsősorban a szlovák fogadóirodákat árasztották el a magyar játékosok, de rohamosan növekszik az Ausztriába és a Jugoszláviába átutazó fogadók száma is. A sportfogadásokra Szlovákiában és Ausztriában sincsen kiterjesztve állami monopólium, így mindkét országban több vállalkozás is nyújt fogadási lehetőségeket. Különösen a szlovákiai irodák népszerüek, ahol a nyereményszorók annyival magasabbak, hogy még a nyereményekből levont 5-10 százalékos részesedésekkel együtt is jobban megéri kint fogadni.

A szlovák, az osztrák és a jugoszláviai irodák is rendszeresen szerepeltetnek magyar focimeccseket fogadási ajánlataik között. A múlt hét közepén azonban a szlovákiai Eurotip és Niké, majd az ausztriai Formula fogadóiroda is befagyasztotta a Videoton-Békéscsaba és a Sopron-Kispest meccsek fogadásait, mert mindkét mérkőzésre váratlanul nagy összegekben kötöttek fogadásokat. A borsodiliga.hu szlovákiai beszámolója szerint egyszerre több helyen is fogadtak a szombati végeredményekkel megegyező kimenetelekre, tehát a Békéscsaba és a Sopron győzelmére. (A Békéscsaba sikere egyébként a korábbi eredmények alapján meglepetésnek számított, Soproné viszont inkább papírformának.)

Mintha mindenki átjárna

A Nemzeti Sport információi szerint Szlovákiában rövid időn belül összesen húszmillió forintottal fogadtak. A két magyar bajnokira csak legalább hármas kötésben lehetett fogadni, a Békéscsaba győzelmére 4,3-as, a Sopronéra 1,7-es szorzóval. A mérkőzéseket állítólag a Szlovák kosrálabda-válogatott biztosnak tűnő győzelmével, illetve az osztrák Formula irodában az ugyancsak egyesélyes Celtic-Motherwell skót bajnoki mérkőzéssel kombinálták.

"Mindenki azt próbálja megtudni, hogy a focisták mire játszanak" - nyilatkozta az Indexnek egy Szlovákiában rendszeresen átjáró győri lakhelyű fogadó, aki szerint nyílt titok, hogy a magyar futbalisták alkalmanként nagy összegekben fogadnak saját mérkőzéseikre. A szenvedélyes szerencsejátékos szerint néhány tízezer ember játszik rendszeresen a környező országok fogadóirodáiban, bár a határmenti városokban "úgy tűnik, mintha mindenki átjárna".