Magabiztos győzelemmel mutatkozott be a magyar csapat

2002.12.06. 19:18
Az első percekben kapkodva játszott a magyar csapat és ennek tudható be, hogy nem sikerült nagyobb különbségű előnyre szert tenni a gyengébb képességű ellenféllel szemben. A folytatásban magára talált Mocsai Lajos együttese, és a szünetre négygólos előnyre tett szert. A második játékrészre aztán kijött a csapatok közötti különbség és végül Németh Helga és Farkas Ágnes vezérletével magabiztos győzelmet aratott a magyar csapat.
Kapkodva kezdett mindkét együttes és az első támadásokba rengeteg hiba csúszott. Így egy percnek kellett eltelnie, a találkozóból, amikor a válogatottba öt év után visszatérő Németh Helga révén megszerezte első Eb-gólját a magyar együttes. A 4. percben Tsikanovich révén egyenlítettek a beloruszok, ám újabb egy perc elteltével Tóth Tímea első Európa-bajnoki góljának köszönhetően ismét nálunk volt az előny.

Kimaradt magyar helyzetek

A folytatásban a magyar csapat rengeteg ziccert hibázott - még az olyan rutinos játékosok, mint Pádár és Farkas is - így nem volt meglepő, hogy a tizedik percben vezetett a fehérorosz együttes.

Ez a szürrealista állapot szerencsére nem tartott sokáig, és ebben jelentős szerepe volt a remeklő Némethnek. A folytatásban a magyar gárda fölénybe került, ami jól látszott az eredményen is, hiszen volt, hogy már három góllal vezetett Mocsai Lajos együttese.

A 22. percre ismét sikerült az egyenlítés Siarkoéknak, köszönhetően a számtalan kihagyott magyar helyzetnek. A félidő záró negyede aztán már egyértelműen az Európa bajnoki címvédő magyar gárdáé volt, így a szünetre négygólos előnnyel mehetett a Mocsai-csapat.

A reális különbség

A második játékrész elején Farkas Ági gyors góljainak köszönhetően hamar hatgólos előnyre tett szert válogatottunk. Ezután pedig már teljesen csak a mieink akarata érvényesült, a félidő felére, már kilenc gól volt a két gárda közötti különbség.

Újabb magyar "hullámvölgy" következett, minek következtében "feljött" az ellenfél hét gólra, hogy aztán Kirsner és Németh parádés góljai után visszaálljon a világ rendje. Mocsai Lajos szövetségi kapitány az utolsó tíz percben minden játékosának lehetőséget adott a pályára lépésre, és a fiatalok éltek is a lehetőséggel.

Németh és Farkas szerezte a gólok felét

A találkozó végére a fehéroroszok játéka teljesen szétesett, a mieink pedig tetszés szerint szerezték góljaikat. Eközben azonban kissé elhanyagolták a védekezést - kettős emberelőnyből is képesek voltak Farkasék gólt kapni -, így a végére "csak" tizenegy gól volt as két együttes közötti különbség. A mieink legeredményesebb játékosai Németh és Farkas voltak 8-8 találattal.

A mieinkkel azonos csoportban szereplő cseh és szlovén válogatott óriási küzdelemben döntötte el a pontok sorsát. A szlovének kezdtek jobban, és hiába vezettek olykor nyolc góllal is, a szünetre csak négygólos előnnyel tudtak fordulni. A fordulás után azonban a csehek magukra találtak, és a kapus Cerna remeklésének köszönhetően fordítani tudtak.

Eredmények:
D-csoport, 1. forduló:

Magyarország-Fehéroroszország 34-23 (16-12)
Aarhus Arenaen, 1000 néző, V: Vitzthum, Choquard (svájci)

Magyarország: Sugár - Balogh 5, Németh 8, Tóth 1, Farkas 8/3, Siti 1, Kirsner 6 - cserék: Pádár, Pigniczki 1, Mehlmann, Kulcsár 2/1, Görbicz 1, Szrnka 1

Fehéroroszország: Petrakova - Cihanovics 9/4, Halinszkaja 1, Szilics 3, I. Arciomenka, Hlimankova 3, Matuskevics - cserék: Abramovics (kapus), Sziarko, Kurcsankova 4, N. Arciomenka 1, Szvatko 1, Hejl 1

Hétméteresek: 6/4, illetve 4/4
Kiállítások: 4, illetve 8 perc

A csoport másik találkozóján:
Csehország-Szlovénia 25-20 (10-14)

A csoport állása: 1. Magyarország 2 pont (34-23), 2. Csehország 2 (25-20), 3. Szlovénia 0 (20-25), 4. Fehéroroszország 0 (23-34)

A D-csoport szombati programja:
14.30: Fehéroroszország-Csehország
16.30: Magyarország-Szlovénia