Csoportgyőztes a magyar válogatott

2002.12.09. 03:14
Magabiztos, hétgólos győzelmet aratott Csehország csapata ellen a magyar válogatott a dániai női kézilabda Európa Bajnokság harmadik fordulójában, és megnyerte selejtezőcsoportját. A kiugró teljesítmények nélkül, de egységesen jól játszó csapat a meccs közepén húzott el riválisától és előnyét végig megőrizve, végül simán nyert.
Az Európa Bajnokság programja

Megdöbbentően sok gól született a mérkőzés elején: a tizenkettedik percre összesen már tizenhatszor találtak a kapuba a játékosok. Közben azonban egyik csapat sem tudott egy gólosnál nagyobb előnyt szerezni. A tizenötödik percre aztán Németh Helga valamint Lovász remek gólja után végre elment három góllal a magyar válogatott.

A csehek kapitánya rögtön időt kért, de ez sem segített, a félidő végéig maradt a háromgólos különbség, sőt Szrankának az utolsó másodpercekben lőtt hatalmas góljával megnyugtató 17-13-as magyar vezetéssel fordulhattak a csapatok.

A második félidő első percei lett végül a mérkőzés döntő periódusa, mert ekkor még a csehek behozhatták volna a hátrányukat. Ehhez képest gyorsan emberelőnybe került, és a két perces fórt kegyetlenül kihasználva hét góllal elhúzott Mocsai Lajos csapata. Halvány vigaszt jelenthet talán a cseheknek, hogy az ekkor éppen az Eheti publicisztikán dolgozó Földes kollegának tetszik az egyik játékosuk, talán Cumplová, de nem biztos.

A biztos vezetés tudatában rossz szokása szerint leeresztett a magyar válogatott, és a csehek feljöttek 21-17-re. Igaz ehhez a magyar kulcsjátékosok (Farkas, Németh Helga) pihentetése és Cerna, a cseh kapus óriási bravúrjai is kellettek. Mocsai időt kért, de ennek először nem láthattuk túl jó hatását, mert rögtön a kezdés után újabb cseh gól következett és ekkor már csak háromgólos előny maradt.

Szerencsére aztán a magyar kaput védő Sugár és a fiatalok (Görbitz, Lovász) is belejöttek, úgyhogy a magyar csapat újra elhúzott öt-hat góllal. Tizenkét perccel a vége előtt a csehek elkezdtek rohanni, de Sugár kivédte a szemüket, Szrnka pedig hatalmas gólokkal zúzta tönkre a maradék önbizalmukat. A végén Mehlmann még emberhátrányból is gólt szerzett, úgyhogy összességében teljesen sima, magabiztos győzelmet aratott, és mivel a csehek is a középdöntőbe jutottak, rendkívül fontos pontokat szerzett a magyar válogatott.

Női kézilabda EB, D-csoport, 3. forduló:
Magyarország-Csehország 33-26 (17-13)

Aarhus Arenaen 700 néző, v: Sal és Konoplasztij (ukrán)

Magyarország: Sugár - Lovász 5, Pigniczki, Németh 3, Farkas 10/6, Siti 2, Kirsner 1 - cserék: Pálinger (kapus), Pádár 2, Mehlmann 2, Tóth 1, Szrnka 6, Görbicz 1
Csehország: Cerna - Knytlova, Polaskova 2, Fabikova 3, Valova 3, Romanova 1, Cumplova 11/8 - cserék: Ajglova (kapus), Roubinkova, Adamkova, Vaskova, Simerska 2, Handlova 4

Hétméteresek: 8/6, illetve 8/8
Kiállítások: 6, illetve 6 perc
Piros lap: Németh (53.)

A D csoport másik mérkőzésén:
Fehéroroszország - Szlovénia 23-27 (15-16)

A csoport végeredménye:
1. Magyarorszég 6 pont (98-77)
2. Csehország 4 pont (76-72)
3. Szlovénia 2 pont (75-79)
4. Fehéroroszország 0 pont (65-86)