Magyarország-Oroszország 29-39

2002.12.11. 11:07
Igen fontos mérkőzés előtt állt a magyar női kézilabda válogatott a dániai Európa-bajnokságon, hiszen amennyiben legyőzi az oroszokat, akkor a további két meccs eredményétől függetlenül bejutott a legjobb négy közé. A győzelemtől azonban meglehetősen messze állt a címvédő csapat, hiszen egyszer sem vezetett. A méretes zakó azért különösen fájó: mert így már csak matematikai esélyünk van az elődöntőbe jutásra.
Az Eb programja

A címvédő magyar válogatottnak a szlovén együttes megtette azt a szívességet, hogy négy góllal verte a németeket, a norvég pedig a cseheket, így az eredeti célkitűzés szerint az előzetesen az ötödik helyet megcélzó magyar csapat már kedden túlszárnyalhatta volna a várakozásokat.

Naukovics ellenállhatatlanul kezdett

Nem várt azonban könnyű összecsapás a mieinkre, hiszen a legutóbbi világbajnokkal kellett felvennie a csatát. Nem is kezdtünk rosszul, noha kétgólos hátrányba kerültünk, de aztán jött a góllövőlista vezetője, Farkas Ági, gyorsan hintett hármat, és így 4-3-ra felzárkóztunk. A másik oldalon viszont Naukovics volt elemében, ő is hármat szórt az első öt percben. A nyolcadik percben Pigniczki révén egyenlítettünk.

A legmagasabb magyarnál is minimum tíz centivel magasabb magyar Naukovics ezek után védekezésben is jeleskedett, kétszer is indulhattak, és mindkétszer eredményesek voltak. Aztán Németh Helga és Siti Eszter is betalált, így tartottuk az egyenlő állást. A tizenötödik percben is fej-fej mellett haladt a két csapat, 10-10 lett. A tízből Naukovics hatot lőtt, őt már ekkor sem sikerült tartani.

Tíz-tíz után csak futunk az eredmény után

A vezetést viszont nem sikerült átvenni egy hibás támadás miatt, mi több: hirtelen két gól lett megint a hátrányunk. Kirsner azonban szűkített a hátrányon - jóllehet hátulról jó nagyot taszítottak rajta, kiállítást is ért -, de az emberelőnyünket nem sokáig őrizhettük meg, és az egygólos vezetést sem. (11-13)

A félidő hajrája felé közeledve a magyar védekezés és kapusteljesítmény jottányit sem javult, így ha átmenetileg sikerült is felzárkózni egy gólra, vagy sikerült egyenlíteni - Farkas hetesei és Lovász szélsőgóljai tartották a reményt - egy perccel a vége előtt már hárommal - 19-16 - vezetett ellenfelünk.

Huszonegy gól egy félidő alatt

Kulcsár büntetője után két gól volt a különbség, de Csauszova és Jadecsko gondoskodott arról, hogy a félidő végére kialakuljon a legnagyobb különbség. Az oroszok ebben a félidőben játszottak idáig a legjobban, az viszont aggasztó, hogy 21-et kaptunk harminc perc alatt, mert a norvégoknak az egész meccsen lőttek 18-at. Ezt csak tetézte, hogy a dán bírók többnyire a hátrányunkra tévedtek.

A második félóra sem kezdődött jól: Naukovics tizedik gólja immár ötgólos hátrányt jelentett. Farkas szépített, Sugár végre labdát fogott - mindössze négyszer tette ezt meg az első félidőben - , és Kirsner is betalált, vagyis feljöttünk három gólra. Remányeink ellenben nem lehettek, mert két hiba után megint öt volt a differencia. Siti belemenése és az orosz kontra után után pedig már hat. (19-25)

Lovász, Farkas és Kirsner megint szűkített, így lett három a hátrányunk. Majd jött Görbicz, aki elképesztően bevarrta, és már csak kettő. Amikor még közelebb kerülhettünk volna, akkor Farkas hibázott, Siti Eszter pedig fontos labdát adott el. A másik oldalon Bodnyeva higgadt volt, így lett 23-26, és emberhátrányba kerültünk. Ignacsenko révén megint négy lett, de Farkas hetese ismét pontos volt.

A lényegen azonban nem változtatott: a védekezésbeli gyengeségek során az oroszok öt góllal elhúztak.(25-30) Ekkor még nem sejthettük, hogy a feketeleves még hátravan. Poltorackaja is belejött az eddig kiemelkedő klasszisok mellé, és hét gólra növelte az oroszok előnyét nyolc perccel a vége előtt.(27-34)

Öt perccel a vége előtt Farkasnak és Görbicznek köszönhetően ismét öt volt a hátrányunk. Ez pedig azért volt fontos, mert az oroszok hattal kaptak ki a norvégoktól, és ha azonos pontszámmal állnánk a zárás után az oroszokkal, akkor mi vagyunk nyeregben, mi jutunk tovább. (Feltéve, ha a két hátralévő meccset hozzuk.)

A hajrára azonban még inkább szétesett a magyar csapat játéka, sorozatban adták el a labdákat a mieink, így egy szemvillanás alatt tíz lett a különbség.(29-39) Annyi vigaszunk azért lehet: nem kaptunk negyven gólt. Az eddig még hibátlan norvégokat hét góllal kell legyőznünk, ha tovább akarunk jutni.

Jegyzőkönyv:
Oroszország-Magyarország 39-29 (21-17)
Farum Aréna, 200 néző, V: La Cour Bruun, Nielsen (dán)
Oroszország: Szidorova - Ignacsenko 4, Djagyecsko 1, Romenszkaja, Muravjova 2, Naukovics 15/4, Turey, cserék: Bogdanova (kapus), Poltorockaja 12/7, Bodnyeva 3, Csauszova 1, Pal 1
Magyarország: Sugár - Lovász 6, Németh 1, Siti 2, Kulcsár 1/1, Farkas 10/8, Kirsner 4 - cserék: Pálinger (kapus), Pigniczki 3, Tóth, Mehlmann, Szrnka, Pádár, Görbicz 2
Hétméteresek: 11/11, illetve 9/9
Kiállítások: 12, illetve 10 perc