Risztov második aranya

2002.12.13. 18:02
Szenzációs Európa-csúccsal győzött 800 gyorson a riesai rövidpályás úszó Eb-n Risztov Éva, ezzel 24 órán belül második aranyát nyerte. Cseh László 400 vegyesen harmadik lett, Kovács Ágnesnek 200 mellen nem jutott érem.
Risztov bátran, remek tempóban kezdett, s állandóan közel egy testhosszal előzte meg a favorit címvédőt, a svájci Rigamontit. Ellenfele 400-nál próbált erősíteni, felzárkózott, de nem tudta utolérni az élen haladót. Akadt olyan résztáv, amikor csak 3 század volt kettejük között! Az utolsó 100-on azonban a Spartacus 17 éves kitünősége 1.41 mp-et vert üldözőjére, s imponáló fölénnyel nyert.

Tizenöt éves rekordot döntött meg

Túri György tanítványa több, mint fél másodperccel javította meg a legrégibb, több, mint 15 éves Európa-csúcsot, amit a hajdani NDK-s klasszis, Astrid Strauss tartott.

- Az igazat megvallva nem követtem az edzőm utasítását, ami az volt, hogy 500 méternél el kell húznom. A taktika meghiúsulásához azonban egy nagyon erős svájci ellenfélre is szükség volt. Hatszáznál azt éreztem, hogy Jézusom, nem bírom. Hétszáznál beleerősítettem, az utolsó 50 méteren pedig már biztos voltam a győzelemben. Ez életem első Európa-csúcsa, s már egy komoly idő - nyilatkozott Risztov, aki 37 századdal maradt el a japán Jamada Szacsiko április 2-án Tokióban felállított világcsúcsától.

Cseh László Darnyi rekordját adta át a múltnak

A 400 vegyesen érdekelt Cseh László robbantott az elején, s a pillangó, meg a hát után magabiztosan vezetett is. A mell azonban szemlátomást nem az erőssége, visszaesett a negyedik helyre, majd innen kapaszkodott fel a dobogó harmadik fokára. Jócskán megjavította délelőtti országos rekordját! Batházi István, túljutva az akklimatizálódás nehézségein, épp mögötte, negyedikként ért célba.

- Nem mertem volna magamra fogadni, de most madarat lehetne velem fogatni - értékelte saját produkcióját roppant boldogan a "kis-Cseh", akinek édesapja is válogatott úszó volt a maga idejében. - Minden vágyam az volt, hogy 4:10-en belül ússzak. Délelőtt Darnyi "szakállas" csúcsát döntöttem meg, de az az igazság, hogy nem is tudtam mennyi az a rekord. Nem a csúcsjavításra hajtottam, hanem a 4:10-en belüli időre.

Esély sem volt Kovács Ági éremszerzésére

Nem sikerült korrigálni az idei hiányosságokat Kovács Ágnesnek. Azzal minden szakember tisztában volt, hogy - lévén viszonylag gyenge a rajtja és a fordulója - nem neki találták ki a 25 m-es medencét, de azért éremszerzésben reménykedett a magyar tábor. Erre azonban pillanatnyi esély sem volt, végig a mezőny közepén úszott 200 mellen a szám olimpiai, világ- és Európa-bajnoka, s a végén be kellett érnie az 5. hellyel. Reményi Diana ellenben kitünően helytállt, 6. helye és ideje elismerésre méltó.