Ödön
2 °C
11 °C

Ötödik helyen zárt az Eb-n a női kézicsapat

2002.12.15. 18:57
A jugoszlávok elleni helyosztón elvétve forgott veszélyben a magyar csapat vezetése. Elképesztő mennyiségű, 82 gól esett, ami a védelmek gyengeségét tükrözi. Farkas tizennégy találatot ért el.
A németek elleni szerdai középdöntő mérkőzésen agyrázkódást szenvedett Németh Helga ezúttal sem vállalta a játékot, mellette Vérten maradt ki.

Tíz után húztunk el

Kapkodás, sok védekezési hiba és sok gól jellemezte az első félidőt. Ahogy egy kicsit javult a magyar védőfal munkája, és Sugár is egyre többet védett, sikerült elhúzni 10-10-ről 13-10-re, azonban Tóth kiállítása alatt megint szoros lett az állás.

Azonos létszámnál ismét háromgólos lett az előny (17-14), és a szünetig hátralévő időben is eredményesen támadott a válogatott. A 24-20-as félidei eredmény hűen jellemzi a játék minőségét, hiszen ennyi gól egy teljes meccs alatt szokott esni, nem pedig egy félidőben.

A második félidő elején már hat gól is volt az előnyünk

A második játékrész elején Tóth megkapta harmadik büntetését, és már nem térhetett vissza. Kiválása nem okozott zavart, a különbség még emberhátrányban is nőtt (27-21). A jugoszlávok elkeseredetten küzdöttek, de Farkas vezérletével a magyarok egy ideig visszaverték a felzárkózási kísérleteket. Az átlövő még a rivális kettős létszámfölényénél is betalált!

Az utolsó tíz percben rengeteget hibázott a Mocsai-csapat, sorozatban négy gólt kapott, így lett 37-32-ről 37-36. Aztán a hajrá mégsem vált túlságosan izgalmassá, mert Sugár három ziccert is hárított. A védelmek "katasztrófájának" tekinthető helyosztón megérdemelten győzött a két évvel ezelőtti Európa-bajnok a vb-bronzérmes ellen. Farkas 14 góljának köszönhetően elhódította a gólkirályi címet.

Bosnyákokkal a világbajnokságért

A megfiatalított magyar együttes végül elérte az eredeti célkitűzés alsó küszöbét, vagyis ötödik lett. Mocsai Lajos kapitány így értékelt: teljesítettük a célkitűzést, ötödikek lettünk. Nem lehet dicsérni a védelmeket, de az az igazság, hogy az utolsó mérkőzésen már mindenki fáradt volt. Hiányzott a figyelem és a fegyelem, ezzel magyarázható a sok gól és kiállítás.

A lényegen mindez már nem változtatott, a világbajnoki részvétel érdekében selejtezőt kell játszanunk, az ellenfél pedig a bosnyák nemzeti csapat lesz. Kötelező ellenük a továbbjutás, hiszen a két gárda nincs egy súlycsoportban.

A végső diadalt a házigazda Dánia szerezte meg, miután a fináléban 25-22-re, magabiztosan - szinte végig vezetve - verte Norvégiát verte. A bronzérmet a franciák vihetik haza, mivel 27-22-re verték az oroszokat. (A pár éve honosított átlövő, Szabó Melinda hat gólt szerzett.)

Jegyzőkönyv:
Magyarország-Jugoszlávia 43-39 (24-20)
Aarhus Arenaen, 1000 néző, V: La Cour Brunn, Nielsen (dán)
Magyarország: Sugár - Lovász 5, Pigniczki 1, Tóth 1, Farkas 14/5, Siti 6, Kirsner 5, cserék: Pálinger (kapus), Mehlmann 6, Pádár 2, Görbicz 3
Jugoszlávia: Paplacko - Damjanac 9, Jovovic 5/1, Milickovic 2, Milanovic 4, Petrovic 5/3, Savic 5/1 cserék: Knezevic 9, Rokic, Selmanovic
Hétméteresek: 5/5, illetve 8/5
Kiállítások: 16, illetve 10 perc

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?