Ötödik helyen zárt az Eb-n a női kézicsapat

2002.12.15. 18:57
A jugoszlávok elleni helyosztón elvétve forgott veszélyben a magyar csapat vezetése. Elképesztő mennyiségű, 82 gól esett, ami a védelmek gyengeségét tükrözi. Farkas tizennégy találatot ért el.
A németek elleni szerdai középdöntő mérkőzésen agyrázkódást szenvedett Németh Helga ezúttal sem vállalta a játékot, mellette Vérten maradt ki.

Tíz után húztunk el

Kapkodás, sok védekezési hiba és sok gól jellemezte az első félidőt. Ahogy egy kicsit javult a magyar védőfal munkája, és Sugár is egyre többet védett, sikerült elhúzni 10-10-ről 13-10-re, azonban Tóth kiállítása alatt megint szoros lett az állás.

Azonos létszámnál ismét háromgólos lett az előny (17-14), és a szünetig hátralévő időben is eredményesen támadott a válogatott. A 24-20-as félidei eredmény hűen jellemzi a játék minőségét, hiszen ennyi gól egy teljes meccs alatt szokott esni, nem pedig egy félidőben.

A második félidő elején már hat gól is volt az előnyünk

A második játékrész elején Tóth megkapta harmadik büntetését, és már nem térhetett vissza. Kiválása nem okozott zavart, a különbség még emberhátrányban is nőtt (27-21). A jugoszlávok elkeseredetten küzdöttek, de Farkas vezérletével a magyarok egy ideig visszaverték a felzárkózási kísérleteket. Az átlövő még a rivális kettős létszámfölényénél is betalált!

Az utolsó tíz percben rengeteget hibázott a Mocsai-csapat, sorozatban négy gólt kapott, így lett 37-32-ről 37-36. Aztán a hajrá mégsem vált túlságosan izgalmassá, mert Sugár három ziccert is hárított. A védelmek "katasztrófájának" tekinthető helyosztón megérdemelten győzött a két évvel ezelőtti Európa-bajnok a vb-bronzérmes ellen. Farkas 14 góljának köszönhetően elhódította a gólkirályi címet.

Bosnyákokkal a világbajnokságért

A megfiatalított magyar együttes végül elérte az eredeti célkitűzés alsó küszöbét, vagyis ötödik lett. Mocsai Lajos kapitány így értékelt: teljesítettük a célkitűzést, ötödikek lettünk. Nem lehet dicsérni a védelmeket, de az az igazság, hogy az utolsó mérkőzésen már mindenki fáradt volt. Hiányzott a figyelem és a fegyelem, ezzel magyarázható a sok gól és kiállítás.

A lényegen mindez már nem változtatott, a világbajnoki részvétel érdekében selejtezőt kell játszanunk, az ellenfél pedig a bosnyák nemzeti csapat lesz. Kötelező ellenük a továbbjutás, hiszen a két gárda nincs egy súlycsoportban.

A végső diadalt a házigazda Dánia szerezte meg, miután a fináléban 25-22-re, magabiztosan - szinte végig vezetve - verte Norvégiát verte. A bronzérmet a franciák vihetik haza, mivel 27-22-re verték az oroszokat. (A pár éve honosított átlövő, Szabó Melinda hat gólt szerzett.)

Jegyzőkönyv:
Magyarország-Jugoszlávia 43-39 (24-20)
Aarhus Arenaen, 1000 néző, V: La Cour Brunn, Nielsen (dán)
Magyarország: Sugár - Lovász 5, Pigniczki 1, Tóth 1, Farkas 14/5, Siti 6, Kirsner 5, cserék: Pálinger (kapus), Mehlmann 6, Pádár 2, Görbicz 3
Jugoszlávia: Paplacko - Damjanac 9, Jovovic 5/1, Milickovic 2, Milanovic 4, Petrovic 5/3, Savic 5/1 cserék: Knezevic 9, Rokic, Selmanovic
Hétméteresek: 5/5, illetve 8/5
Kiállítások: 16, illetve 10 perc