Magyarország nyolcadik a világ sportjában

2002.12.17. 10:42
Ha idén nyári olimpiát rendeztek volna, akkor Magyarország a nemzetek pontversenyében a nyolcadik helyen végzett volna.
A magyar sport idén is sikerévet zárhat, hiszen a világbajnokságokon 16 érmet szereztek versenyzőink. A 120 megszerzett olimpiai pont ettől függetlenül kevésnek tűnhet a sydneyi eredményekhez képest - két éve eggyel több éremmel és 135 ponttal zárt a küldöttség, de figyelembe kell venni, hogy több magyar sikersportágban nem rendeztek vb-t. Az eredmény elismerésre méltó, hiszen a nemzetek rangsorában a nyolcadik helyezésre jogosít.

Hiányoznak: vízilabda, úszás, ökölvívás, atlétika

A négy "nagy" hiányzó sportág - atlétika, úszás, cselgáncs, ökölvívás - Európa-bajnokságán 105 pontot szereztek a magyar résztvevők, begyüjtöttek 3 aranyat, 6 ezüstöt és 3 bronzot, és a sikerek alapján nyilván világbajnokságon is szereztünk volna valamit. Vízilabdában még Eb sem volt, a mértékadó Világ Kupák mérlege: 12 pont, aranyérem a nőknél, ezüst a férfiaknál.

Az olimpiai sportágak rangsora:
1. kajak-kenu 37 pont, 3 arany, 1 ezüst, 2 bronz
2. vívás 18, 1-0-2
3. súlyemelés 14, 0-0-0
4. öttusa 12, 1-1-0
5. sportlövészet 11, 1-0-1
6. birkózás 10, 0-1-0
7. evezés és torna 7, 1-0-0
9. kerékpár 4, 0-0-0
Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke év végi beszámolójában elismerőleg elemezte az állami sportirányítás és az élsportért felelős ötkarikás szervezet kapcsolatát, jelezve, hogy a sporttárca részéről a korábbinál több pénzt és nagyfokú önállóságot biztosítanak a MOB számára 2003-ban.

Sínen az életút-program

A MOB-elnök nagy jelentőséget tulajdonított évvégi összefoglalójában annak, hogy elindították az úgynevezett életút-programot, amelynek keretében az utánpótlás legjobbjaitól kezdve a jelenlegi válogatottakon keresztül a hajdani kitűnőségekig mindenkivel foglalkoznak.

Külön hangsúlyozta, hogy 20 felsőoktatási tanintézettel kötöttek szerződést, és 800 megkérdezett élversenyzőből 360 szeretne egyetemi-főiskolai képzésben résztvenni.

A MOB, mint zászlóvivő

Az elnök az általa irányított szervezetet zászlóvívőnek tartja a budapesti olimpiarendezés gondolatát illetően, szerinte elégedettségre adnak okot a megvalósíthatósági tanulmány 2012-vel kapcsolatban is pozitív megállapításai, azonban - hangsúlyozta - az sem baj, ha később, de még mindenképpen a 21. század első negyedében rendezhet olimpiát a magyar főváros.