Árpád
-2 °C
4 °C

Magyarország nyolcadik a világ sportjában

2002.12.17. 10:42
Ha idén nyári olimpiát rendeztek volna, akkor Magyarország a nemzetek pontversenyében a nyolcadik helyen végzett volna.
A magyar sport idén is sikerévet zárhat, hiszen a világbajnokságokon 16 érmet szereztek versenyzőink. A 120 megszerzett olimpiai pont ettől függetlenül kevésnek tűnhet a sydneyi eredményekhez képest - két éve eggyel több éremmel és 135 ponttal zárt a küldöttség, de figyelembe kell venni, hogy több magyar sikersportágban nem rendeztek vb-t. Az eredmény elismerésre méltó, hiszen a nemzetek rangsorában a nyolcadik helyezésre jogosít.

Hiányoznak: vízilabda, úszás, ökölvívás, atlétika

A négy "nagy" hiányzó sportág - atlétika, úszás, cselgáncs, ökölvívás - Európa-bajnokságán 105 pontot szereztek a magyar résztvevők, begyüjtöttek 3 aranyat, 6 ezüstöt és 3 bronzot, és a sikerek alapján nyilván világbajnokságon is szereztünk volna valamit. Vízilabdában még Eb sem volt, a mértékadó Világ Kupák mérlege: 12 pont, aranyérem a nőknél, ezüst a férfiaknál.

Az olimpiai sportágak rangsora:
1. kajak-kenu 37 pont, 3 arany, 1 ezüst, 2 bronz
2. vívás 18, 1-0-2
3. súlyemelés 14, 0-0-0
4. öttusa 12, 1-1-0
5. sportlövészet 11, 1-0-1
6. birkózás 10, 0-1-0
7. evezés és torna 7, 1-0-0
9. kerékpár 4, 0-0-0
Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke év végi beszámolójában elismerőleg elemezte az állami sportirányítás és az élsportért felelős ötkarikás szervezet kapcsolatát, jelezve, hogy a sporttárca részéről a korábbinál több pénzt és nagyfokú önállóságot biztosítanak a MOB számára 2003-ban.

Sínen az életút-program

A MOB-elnök nagy jelentőséget tulajdonított évvégi összefoglalójában annak, hogy elindították az úgynevezett életút-programot, amelynek keretében az utánpótlás legjobbjaitól kezdve a jelenlegi válogatottakon keresztül a hajdani kitűnőségekig mindenkivel foglalkoznak.

Külön hangsúlyozta, hogy 20 felsőoktatási tanintézettel kötöttek szerződést, és 800 megkérdezett élversenyzőből 360 szeretne egyetemi-főiskolai képzésben résztvenni.

A MOB, mint zászlóvivő

Az elnök az általa irányított szervezetet zászlóvívőnek tartja a budapesti olimpiarendezés gondolatát illetően, szerinte elégedettségre adnak okot a megvalósíthatósági tanulmány 2012-vel kapcsolatban is pozitív megállapításai, azonban - hangsúlyozta - az sem baj, ha később, de még mindenképpen a 21. század első negyedében rendezhet olimpiát a magyar főváros.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?