Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Terroristák fenyegetik a világbajnokot

2002.12.18. 15:55
Valentino Rossi, a MotoGP olasz világbajnoka rendőri védelme ellenére retteg, hogy merényletet követ el ellene az ETA-val szimpatizáló Las Cinco C.
Több mint másfél éve került nyilvánosságra a hír, hogy a baszk terrorszervezet, az ETA megfenyegette a francia világbajnok futballistát, Bixente Lizarazut, hogy ha nem fizet "forradalmi adót", akkor szembe kell néznie annak véres következményeivel.

Lizarazu volt az első célpont

Lizarazu baszk származású ugyanis, ám a francia válogatottban érte el sikereit. A szervezet nyomatékosította: a válogatottban kapott prémiumait át kell utalnia nekik. Lizarazu nem fizetett, és eddig sem neki, sem a családjának nem esett bántódása. (Rosszabbul járt a Milanban játszó grúz Kaladze, akinek a testvérét rabolták el a pénz reményében.)

A szeparatisták következő célpontja az olasz Valentino Rossi, aki huszonhárom évesen a motorozás király kategóriájának ( a MotoGP) csúcsára ért, és Schumacherhez hasonlóan ő is magabiztosan lett első.

Rossi: tehetetlen vagyok

Rossi a múlt hét végén kapta meg az első fenyegető levelet, majd két nap múlva egy újabb üzenet várta. A Las Cinco C azt követeli tőle, hogy bontsa fel a szerződését a spanyol olajtársasággal, a Repsollal. "Ha nem veszi komolyan a fenyegetéseket, akkor megtorlásban lesz része" - hangzott a fenyegetés.

Az ügybe ezek után bekapcsolódott az Interpol is, Rossi rendőri őrizetet is kapott, de értelemszerűen nyugtalan. "Természetes, hogy félek, hiszen nem tudok változtatni a kialakult helyzeten és teljesen tehetetlen vagyok" - panaszkodott a világbajnok.