Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csússzál, magyar!

2002.12.19. 12:59
Magyarország az egyetlen hely a világon, ahol annak ellenére több ezren síelnek, hogy egyáltalán nincs is hegy. Igaz, Fa Nándor sem terem minden tengerparttalan bokorban.
Hetven évvel ezelőtt még a Vásormajorhoz érkeztek meg a szabadság-hegyi Normafától lesikló síelők, viszont akkor még nem vitte fel őket a fogaskerekű. Most felviszi, de már a Harang-völgy alján le kell csatolniuk, aztán a saját lábukon vagy egyórás tömegközlekedéssel juthatnak vissza a csúcsra. A legvalószínűbb persze, hogy hazamennek.

Hol sánc állott

A fővárosi gyerekek ettől függetlenül ma is ezen a pályán kezdenek el síelni, de aztán még huszonhárom magyarországi hagyoldalon gyakorolhatnak, mielőtt kipróbálják az első igazi sípályát valahol külföldön. Pedig a Normafánál még két egykori síugró sánc maradványait is láthatják.

Az igazi gáz persze az évről évre egyre kevesebb hó. De nem segíti a sportág hazai fellendülését az sem, hogy a pályák elképesztően rövidek, viszont teljesen laposak. A Normafánál külön felháborító továbbá, hogy egyetlen felvonó sincs.

Van viszont lift a Bükk, a Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Zemplén és az Alpok-alja leejtőin. Legjobban a bánkúti sícentrumot szerelték fel: négy tányéros és négy tolókaros felvonóval.

26 magyar vonó

Mielőtt komolyabb kampány indulna a bánkúti téli olimpiáért, érdemes körülnézni, mondjuk, az Alpok bármelyik nagyobb síközpontjában, ahol a Magyarországon számon tartott összesen 26 felvonónál valamivel többet fogunk találni. Bánkúton egyébként külön a pályához épített panzió is van, továbbá két sífutó pálya (egy 3,5 és egy 8 km-es). Futni Galyatetőn is lehet, ahol rádásul a futók - a Magyar Síszövetség egyedülálló szolgáltatásának köszönhetően - ingyen(!) kölcsönözhetnek felszerelést.

Jegyeket, bérleteket!
Sífelvonó ugyan alig van az országban, többségük viszont rendkívül kényelmetlen. Ugyanakkor olcsó.
Az általában 10 menetre érvényes bérletek ára 500 és 1000 forint között mozog. A legtöbb helyen kedvezményes diákbérlet is váltható. Néhány pályánál érdemes felkészülni ezenkívül az egész napra szóló, 500-1000 forintos parkolódíjra is.

Még komolyabb sífutó túrákat lehet lenyomni Dobogókőtől a Bükkös-patak völgye, a Lajos-forrás (9,5 km), a Kő-hegy (13 km) és Szentendre-Kékibánya (16 km) felé. Dobogókő egyébként a fővároshoz legközelebb eső felvonós pálya, ezért időnként súlyosan túlzsúfolt.

Kis halál Kékesen

Leghosszabban értelemszerüen az ország legmagasabb pontjáról, a Kékestetőről lehet lecsúszni, de szerencsére két kilométeres pálya is van hozzá a hegy déli oldalán. A felső szakaszon működő tányéros felvonót lentről síbuszokkal támogatják meg, így ha átszállással is, de vissza lehet jutni a csúcsra.

Ezen a pályán van egyébként a kisérteties hangzású "Kis halál" szakasz, ami egyrészt a középhaladó sielőknek már normális leejtőre, másrészt a jeges-köves talajra utal. További feature Kékestetőn (de Eplényen, Mátraszentistvánon, és a Börzsöny lábánál fekvő Szokolyán is) az éjszakai síelést biztosító világítás.

A legnagyobb élmény azonban mégiscsak a Sátoraljaújhely melletti Torzsáson érheti a magyarországi sípályák rajongóit, ahol csaknem egy éve működik az ország egyetlen libegős sífelvonója. A libegő egy csaknem ezerötszáz méter hosszú és - ami talán ennél is izgalmasabb - 374 méter színtkülönbségű pályához képes felvinni egyszerre csaknem kétszáz embert.