Judit
3 °C
7 °C

Életveszélyes tizenegyesek

2002.12.20. 12:17
Huszönöt százalékkal növelik a szívinfarktusok számát a továbbjutást tizenegyesekkel eldöntő futball meccsek, de még másnap is súlyosan veszélyeztettek a gyengébb szívű szurkolók.
Angol kutatóorvosok szerint a labdarúgó-mérkőzések - főleg amelyek tizenegyesekkel érnek véget - különösen veszélyesek a szurkolókra, mert a nem mindennapi izgalmak növelik az infarktusveszélyt.

A The British Medical Journal angol szaklap felmérése szerint 25 százalékkal nő a szívinfarktusok száma, ha egy labdarúgómeccs tizenegyesekkel dől el. A kutatók példaképpen az 1998-as világbajnokság nyolcaddöntőjét emelik ki, amelyen Anglia büntetőkkel maradt alul Argentínával szemben, és kiesett a további küzdelmekből.

Az elemzés szerint azon a napon egynegyedével nőtt a szívrohamok mennyisége, és a rákövetkező két napon is jóval többen kerültek ilyen jellegű panasszal kórházba, mint előtte vagy utána bármikor. A felmérés ezzel szemben azt is bizonyítja, hogy a megszokottnál több agyvérzést és közlekedési balesetet nem okoznak a 11-es párbajok.

Finn kutatók korábban a munkahelyi stressz továbbá az alacsony fizetések infarktus veszélyét mutatták ki. Amennyiben Ön stresszes és alúlfizetett munkakörben dolgozik, legalább a tévét kapcsoljai ki a hosszabbítás után.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?