Tekla
8 °C
20 °C

Életveszélyes tizenegyesek

2002.12.20. 12:17
Huszönöt százalékkal növelik a szívinfarktusok számát a továbbjutást tizenegyesekkel eldöntő futball meccsek, de még másnap is súlyosan veszélyeztettek a gyengébb szívű szurkolók.
Angol kutatóorvosok szerint a labdarúgó-mérkőzések - főleg amelyek tizenegyesekkel érnek véget - különösen veszélyesek a szurkolókra, mert a nem mindennapi izgalmak növelik az infarktusveszélyt.

A The British Medical Journal angol szaklap felmérése szerint 25 százalékkal nő a szívinfarktusok száma, ha egy labdarúgómeccs tizenegyesekkel dől el. A kutatók példaképpen az 1998-as világbajnokság nyolcaddöntőjét emelik ki, amelyen Anglia büntetőkkel maradt alul Argentínával szemben, és kiesett a további küzdelmekből.

Az elemzés szerint azon a napon egynegyedével nőtt a szívrohamok mennyisége, és a rákövetkező két napon is jóval többen kerültek ilyen jellegű panasszal kórházba, mint előtte vagy utána bármikor. A felmérés ezzel szemben azt is bizonyítja, hogy a megszokottnál több agyvérzést és közlekedési balesetet nem okoznak a 11-es párbajok.

Finn kutatók korábban a munkahelyi stressz továbbá az alacsony fizetések infarktus veszélyét mutatták ki. Amennyiben Ön stresszes és alúlfizetett munkakörben dolgozik, legalább a tévét kapcsoljai ki a hosszabbítás után.