Itthon a síparadicsomban

2002.12.25. 20:57
Az egy hét alatt lehullott tíz, tizenöt centis hórétegnek köszönhetően Magyarországon nincs is olyan sípálya, amelyiken ne lenne legalább szánkózásra alkalmas hó. Az Index körképet készített a lehetőségekről.
Aki Karácsonykor illetve a két ünnep között síelésre vágyakozik, az ezúttal itthon is megteheti, mert a hazai pályákon szinte mindenütt akad sportolásra alkalmas hómennyiség. A legkedvezőbb a helyzet természetesen a Kékestetőn, ahol 15 centis a hótakaró, de egyes jelentések szerint még ennél is jobb a helyzet.

A hóhelyzet:
Bánkút 10-15 cm
Bükkszentkereszt 10-15 cm
Farkasgyepű 5-10 cm
Eplény 10-12 cm
Nagy-Hideg-hegy 10-15 cm
Normafa 10 cm
Dobogókő 10-15 cm
Kékestető 15 cm
Mátraszentistván 10-15 cm
Galyatető 10-15 cm
Visegrád-Nagyvillám 15 cm
Zebegény 10-15 cm
Sátoraljaújhely, Magas hegy 10-12 cm
Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat
Az előrejelzések szerint a következő néhány napban már nem lesz kiadósabb havazás itthon - Délnyugat lehet a kivétel -, ám ami jó jel a sízők illetve a téli sportok kedvelőinek: olvadás sem várható. Így hát, akinek kedve van, bármelyik magyarországi sípályát meglátogathatja, köszönhetően annak, hogy vasárnap éjfél óta több mint egy napon át havazott.

További jó hír, hogy a felvonókat - már ahol van - többnyire beüzemelik az ünnepek alatt, ám kedd délután, vagyis Szentestén biztosan nem működnek majd sehol sem.

Mivel - különösen az Északi középhegységben - igen jelentős mértékű fagyok várhatók péntekig, a hó minőségének romlásával kell számolni, de ettől függetlenül a szánkózók mellett a sízők és hódeszkások is élvezhetik a tél szépségeit.

Nem ilyen kedvező a helyzet Európában, hiszen Olaszországban mindössze néhány helyen lehet síelni, a sípályák tulajdonosai kénytelenek bevetni a hóágyúkat. Szlovákiában és Ausztriában is a szokottnál kevesebb hó hullott.