A MOB 2003-ban másfél milliárdot kap az államtól

2002.12.30. 10:13
A támogatásra szánt összeg a duplája az ideinek és ezt elsősorban az eredményes olimpiai felkészülés érdekében kapja az olimpiai bizottság. A sporttárca első embere ezen felül szeretné elérni, hogy növekedjen a rendszeres testmozgást végzők aránya és annak is örülne, ha több sportdiplomáciai szerephez jutnának a magyar sportvezetők.
A MOB jövőre 1.5 milliárd forintból gazdálkodhat, az idei támogatási összegnek a dupláját kapja az államtól az élsporttal kapcsolatos feladatainak ellátására, elsősorban az eredményes olimpiai felkészülés feltételeinek biztosítására, s a puszta részvétel szempontjából is elengedhetetlen kvalifikációs versenyeken való szereplés költségeinek fedezésére.

Többek között erről volt szó abban az interjúban, amelyet Jánosi György adott Vitray Tamásnak, a Telesport főszerkesztőjének az m2 vasárnap esti adásában. A miniszter azonban nem csupán a sport elitjéről beszélt, hanem részletesen ismertette az állami sportirányítás elképzeléseit a széles tömegek egészséges életmódjával kapcsolatban is.

Sajnálattal állapította meg, hogy a magyar társadalomban a rendszeres testmozgást végzők aránya jelentősen elmarad a fejlett országokétől, még a felét sem éri el a kívánt mértéknek.

- Mi azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy évente 2-3 százalékkal növeljük a rendszeres testmozgást végzők arányát. Ha ezt sikerül teljesítenünk, akkor körülbelül 10 évbe telik a felzárkózásunk - prognosztizált Jánosi.

Kitérve a közelmúlt eseményeire, köztük arra, hogy Magyarország elvesztette a 2008-as futball Eb megrendezéséért folytatott versenyfutást, ugyanakkor elnyerte a 2006-os úszó kontinensviadal házigazdaságát, a sporttárca irányítója hangsúlyozta a sportdiplomáciai szerepvállalás rendkívüli fontosságát. Ő maga - emlékezett - tárgyalt nyáron az Európai Úszó Liga vezetőivel, akikre ez a személyes elkötelezettség biztosan pozitívan hatott, amikor hónapokkal később dönteniük kellett a magyar főváros és holland riválisa, Eindhoven között.

- Vízilabdában ugye világhatalom vagyunk, a belső civakodás miatt azonban sajnos mégsem sikerült elérni, hogy képviseletünk legyen a nemzetközi irányításában, pedig szubjektív sportágról van szó, egy-egy bírói ítéletet befolyásolhatnak a sportdiplomáciai pozíciók - említett konkrét példát az e téren megoldásra váró feladatokkal kapcsolatban Jánosi György, aki év végi összegzésében maximális elismeréssel szólt a 2002-es eredményekről épp úgy, mint az idén Magyarországon rendezett nagy versenyek világraszóló sikereiről.