Kiadják az USA-nak az olimpiai bundával gyanusított maffiavezért

2003.01.08. 14:19
A Salt Lake City-i téli olimpia jégtánc- és páros műkorcsolya-versenyeinek megbundázásával vádolják az orosz Alizman Tohtahunovot, állítólagos maffiafőnököt. Az eddig Olaszországban fogva tartott Tohtahunovot az Egyesült Államokban vallatják tovább.
Olaszország kiadja az Egyesült Államoknak a tavalyi Salt Lake City-i téli olimpia jégtánc- és páros műkorcsolya-végeredményének manipulálásával vádolt orosz Alizman Tohtahunovot.

Az állítólagos maffiafőnököt júliusban tartóztatták le Forte dei Marmiban, és azóta az egyik velencei börtönben őrzik. Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint arra vállalkozott, hogy eléri: az ötkarikás játékokon a jégtáncot a franciák, a párosok versenyét az oroszok nyerjék. Állítólag az FBI birtokában vannak olyan telefonbeszélgetések, amelyeken a bűnöző megígéri valakinek, hogy még akkor is a két érintett duó nyeri az olimpiát, ha többször is elesnek korcsolyázás közben.

Az tény, hogy az olimpián éppen ezek a végeredmények születtek, de az még tisztázásra vár, hogy ebben szerepe volt-e Tohtahunovnak. Tohtahunovot nemcsak a pontozók megvesztegetésének kísérletével, hanem kábítószer- és fegyvercsempészéssel, valamint lopott autókkal való kereskedelemmel is vádolják. Ha elítélik, valószínűleg évtizedeket tölthet rács mögött.

A jégtáncosok számát végül - elég komoly közfelháborodás mellett - a francia Marina Anissina és Gwendal Peizerat kettős nyerte az orosz Irina Lobacseva--Ilja Averbuh- és az olasz Barbara Fusar-Poli--Maurizio Margaglio-duók előtt. A párosok között először az orosz Anton Sziharulidze--Jelena Berezsnaja-kettőst hirdették ki győztesnek, de bírói csalás miatt végül még egy pár, a kanadai Jamie Sale--David Pelletier-kettős is aranyérmet vehetett át.

A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség később hároméves eltiltással sújtotta Marie-Reine Le Gougne-t és a francia szövetség elnökét, Didier Gailhauget-t, mert a pontozónő részrehajló volt.