Zelma, Rajmund
6 °C
11 °C

Lehoznak majd a hegyimentők

2003.01.08. 11:47
A városi közlekedést már taccsra vágta a masszív hóesés, de síelni még mindig csak néhány helyen lehet. A Normafánál, Eplényben, Bánkúton és Szilváskőn már csúszik, Salgótarján környékén, Visegrádon és Dobogókőn még nem eléggé.
A budapesti Normafánál már síelésre alkalmas a hó, az eplényi és a szilváskői sípálya pedig várhatóan szerdán nyit. A Normafánál kedd délutánig mintegy 20 centiméter hó esett, a lejtők így már alkalmasak a síelésre és szánkózásra.

A Veszprém megyei Eplényben szerdán nyit a sípálya, a hó ugyanis várhatóan ott is eléri a 20 centiméteres vastagságot. Síelni 9 és 21 óra között lehet, a sötétedés után kivilágított három sípályán. A kezdő síelőknek való 1-es pálya 260 méter hosszú, a piros jelzésű a középhaladóknak ajánlott 2-es pálya viszont 950 méteres, a szintkülönbség 176 méter.

A fekete jelzésu 3-as pálya 670 méter hosszú és helyenként rendkívül meredek, ezért azt a profi síeloknek ajánlják. A pályák mellett egyszerre két felvonó muködik. Nógrád megyében Salgótarján közelében muködnek sípályák, a lejtok azonban még nem alkalmasak a síelésre.

Ugyancsak 20 centi körüli, síelésre már alkalmas hóréteg takarja a pályákat Magyarország legnagyobb síközpontjában Bánkúton. A 480 méter hosszú szilváskői pályán szerdára várhatóan elegendő lesz a hó. Márkus Pál, a pályát üzemeltető Salgótarjáni Síklub elnöke az MTI-nek elmondta, hogy egy-egy hétvégén mintegy kétszázan keresik fel a tányéros felvonókkal felszerelt szilváskői sícentrumot.

A köteles felvonóval rendelkező 300 méteres eresztvényi sípálya nem üzemel, a hó mindössze néhány centiméteres. Egyelőre nem elég vastag a hótakaró a Pilisben sem, kedden így még nem indították be Visegrádon és Dobogókon a sílifteket.

Guthard Rezső, a Visegrád-Nagyvillámi Síközpont üzemeltetője az MTI-nek elmondta, hogy remélhetően szerdán megindulhat a síelés. A Központi Meteorológiai Intézet kékestetői állomásának közlése szerint a Mátrában sem a Kékesen, sem Galyateton nincs még sportolásra alkalmas hó.

A soproni Dalos-hegyen lévő 180 méter szintkülönbségű, 300 méter hosszú sípályán sincs egyelore síelésre alkalmas hó.