Helikopterrel mentették meg a hat évvel ezelőtti győztest

2003.01.09. 20:09
A 25. Dakar rali nyolcadik szakaszán 727 kilométer - ebből 497 a gyorsasági - várt a mezőnyre Gat és Saba között. Várható volt, hogy ez a maratoni hosszúságú szakasz megrostálja a mezőnyt. Az összetettben harmadik helyen álló Sinozuka nagyot bukott, autója tíz méter zuhant, állapota súlyos. Vatanen is jelentősen visszaesett.
Sokáig úgy tűnt, hogy Palik László és Darázsi Gábor sem tudja folytatni a Dakar ralit, ám a rajt előtt életet leheltek autójukba, így a nyolcadik szakasz rajtjánál még három magyar egység lehetett ott.

Maszuoka nyert, de összetettben csak a második

Az esélyesek közül csütörtökön Maszuoka és Schulz ment a legjobban, megnyerték a futamot, hátrányukat azonban nem tudták ledolgozni a második helyen célba érkező az összetettben vezető Peterhanselékkel szemben, viszont jelentősen csökkentették.

A futam előtt a harmadik helyen álló Sinozuka, Delli-Zotti párosnak nem sikerült teljesíteni a mai távot, mi több: már annak is örülhetnek, hogy életben maradtak. A hat évvel ezelőtti győztes Nissanja ugyanis átesett egy buckán, és tíz métert zuhant. A párost helikopterrel mentették ki, állapotuk súlyos, életveszélyes.

Kisék ismét a legjobb harminc közelében, Szalay kamionja is balesetet szenvedett

A korábbi ralivilágbajnok, szerdán harmadik finn Ari Vatanennek is kínos perceket kellett átélnie, hiszen a hátsó futóművével gondok adódtak, és sorra előzték le őket riválisaik.

A magyarok közül a Kis, Czeglédi duó a második ellenőrző pontnál a 37. helyen állt, végül a 49. helyen értek célba, összesítésben eggyel rosszabb a pozíciójuk. Jakabék a 62. helyen értek be - eggyel Vatanenék előtt -, Palikék a 68. lettek. Előbbi kettős a nyolc szakasz után az 57., utóbbi a 67.

Szalayék kamionját is baleset érte, Darázsi nem sérült meg

A Szalay Dakar Team kamionját is baleset érte. A MAN nem sokkal a szakasz felét követően egy dombon túl nagyot ugratott, s Francois Coquatrix gerincsérülést szenvedett. A francia versenyzőt a szervezők helikopteren szállítják a szabhai táborba. A trió másik két tagja, Darázsi Zsolt és a szintén francia Bernard Irissou nem sérült meg.

A motoroknál nem történt változás az élbolyban.

Jegyzőkönyv:
Autósok:
1. Maszuoka, Schulz (japán, német, Mitsubishi) 3:57:42 ó
2. Peterhansel, Cottret (francia, Mitsubishi) 5:42 perc hátrány
3. Fontenay, Picard (francia, Mitsubishi) 15:27 p h.

Összetett:
1. Peterhansel, Cottret 14:52:21 ó
2. Maszuoka, Schulz 6:39 p h.
3. De Mevius, Guehennec (belga, francia, BMW) 1:07:12 ó h.

Motorosok:
1. Sala (olasz, KTM) 4:34:45 ó
2. Brucy (francia, KTM) 2:06 p h.
3. Despres (francia, KTM) 3:39 p h.

Összetett:
1. Meoni (olasz, KTM) 16:56:34 ó
2. Sainct (francia, KTM) 34 mp h.
3. Roma (spanyol, KTM) 2:07 p h.