Sinozuka túl az életveszélyen

2003.01.10. 12:10
A csütörtökön súlyos balesetet szenvedett, hat évvel ezelőtti győztes pilóta, Kenjiro Sinozuka kómába került, de a péntek hajnali hírek szerint állapota stabilizálódott. Navigátora, a francia Delli-zotti sincs életveszélyben. A Szalay Dakar Team egyik versenyzőjének, Coquatrix-nek a csigolyái sérültek meg és nem tudja a lábait mozgatni.
Kilenc versenyzőt kellett kórházba szállítani a 25. Dakar-rali nyolcadik napján, a verseny egyik legkeményebb, 727 kilométeres maratoni szakaszának teljesítése közben.

Sinozukának nem voltak agyi sérülései

A legsúlyosabb állapotban a japán Sinozuka volt, aki túl nagy sebességgel hajtott át egy homokdűnén, és tíz méter zuhant, orral előre. Sinozuka elveszítette eszméletét, sokkot kapott, rengeteg vért veszített. A sivatagból mentőhelikopterrel szállították egy tuniszi kórházban, ahol az orvosok élete megmentéséért küzdöttek.

A hat évvel ezelőtti győztes, 54 éves versenyzőt néhány órán keresztül lélegeztető-gép tartotta életben. Hajnalra azonban visszanyerte eszméletét, és szerencsésen túljutott az életveszélyes állapoton, a vizsgálatok szerint agyi sérüléseket nem szenvedett, mellkasi zúzódásai pedig nem voltak súlyosak.

Szalay csapatának francia tagja is súlyos állapotban

A Sinozukát kezelő Sami Mazud doktor bizakodóan nyilatkozott japán versenyző állapotáról. A balesetéig harmadik helyezett autó navigátorának, a francia Delli Zottinak állapota állítólag ugyancsak kielégítő, csigolyarepedéseit ellátták.

A Szalay Dakar Team kamionja is szerencsétlenül járt csütörtökön, a francia sofőr, Francois Coquatrix ugyanis az egyik bukkanó után olyan szerencsétlenül érkezett vissza a székébe, hogy a csigolyái összecsúsztak, és képtelen volt mozgatni a lábát. Csapattársa, Darázsi Zsolt sértetlenül úszta meg a karambolt. Szalay számára ezzel - ő vasárnap esett ki, még a sivatagig sem jutott el - befejeződött az idei Dakar-rali.

A motorosok között a kilencedik, pénteki szakasz 131. kilométerén az olasz Roma bukott, így az összetett harmadik helyén álló versenyző sem folytathatja a viadalt.