Hétfőn kezdődik az Australian Open

2003.01.11. 16:07
Hétfőn kezdődik az év első Grand Slam versenye, az ausztrál nyílt teniszbajnokság. Sávolt Attila, Mandula Petra és Kapros Anikó esetében biztos volt, hogy a főtáblán kezdik a versenyt és hozzájuk csatlakozott Czink Melinda. A többi magyar - Czink kivételével - már az első selejtező körben búcsúzni kényszerült. A férfiaknál az ausztrál Hewitt, a nőknél Serena Williams az első számú kiemelt.
Talán utoljára januárban, de hétfőn kezdetét veszi az ausztrál nyílt teniszbajnokság, az Australian Open. A férfiaknál Sávolt Attila, míg a nőknél Mandula Petra és Kapros Anikó révén vagyunk érdekeltek a főtáblán. (A selejtezőkre kényszerülő magyarok közül Czink Melinda kivételével valamennyi már az első körben kieset és Czinknek is még két kört kellene mennie, hogy a 128-as főtáblára kerüljön.)

A csúsztatás oka:
A Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) azt tervezi, elcsúsztatnák a januári rajtot. A játékosok is ezért kampányolnak, mert úgy vélik: Túlságosan korán kell először csúcsformába lendülniük. Ezért arról tárgyalnak az illetékesekkel, hogy a márciusban rendezendő Indian Wells-i és a Key Biscayne-i torna előrehozásával teremtenének helyet márciusban az Australian Opennek. Januárban pedig európai fedett pályás versenyek jelentenék a szezonkezdetet.

Tavaly a legelőkelőbben rangsorolt magyar, az akkor ötvenhetedik Mandula Petra az első körben magabiztosan verte a német Barnát, a második kanyarban, a thaiföldi Tanasugarn ellen aztán már nem ő volt az esélyes és sajnos igazolta a papírformát. A férfiaknál is a második körig jutott magyar versenyző, Sávolt Attila a 11. helyen kiemelt svájci Roger Federertől szenvedett vereséget három játszmában.

Tavaly Capriati és Johansson diadalmaskodott

Végül a nőknél Jennifer Capriati megismételte előző évi sikerét, miután a döntőben négy mérkőzéslabdát hárítva, 1 óra 50 perc alatt, három játszmában győzte le a fináléban a háromszoros bajnok, svájci Martina Hingist.

A férfiak versenyét 2002-ben a tizenhatodikként kiemelt Thomas Johansson nyerte, miután játszmahátrányból fordítva, 2 óra 53 perc alatt győzte le, az orosz Marat Szafint.

A férfi egyes kiemelése:
1. Hewitt (ausztrál) 2. Agassi (amerikai) 3. Szafin (orosz) 4. Ferrero (spanyol) 5. Moyá (spanyol) 6. Federer (svájci) 7. Novak (cseh) 8. Costa (spanyol) 9. Roddick (amerikai) 10. Nalbandian (argentin)

Idén a férfiaknál az első helyen az ausztrál világelső Lleyton Hewitt-ot emelték ki, őt Agassi, majd Szafin követi. A kiemelés érdekessége, hogy két egykori világelső (Kafelnyikov 22., Kuerten 30.) is csak a "középmezőnyben" kapott helyet.

Neves hiányzók

Nem indul a versenyen térdsérülése miatt a tavalyi győztes Johansson, honfitársa Björqmann és a US Open tavalyi győztese Pete Sampras. De ugyancsak lemondta a részvételt Tommy Haas, Tim Henman, Greg Rusedski és Paul-Henri Mathieu is.

A női egyes 32-es kiemelési listáját a Williams testvérek vezetik, akik között ezúttal Serena - Venus a sorrend. Mögöttük a tavalyi győztes Capriati, majd a belga Clijsters következik. A hölgyeknél a két legnagyobb név a hiányzók közül a Martina Hingisé és Amélie Mauresmoé.

A női egyes kiemelése:
1. S. Williams (amerikai) 2. V. Williams (amerikai) 3. Capriati (amerikai) 4. Clijsters (belga) 5. Henin-Hardenne (belga) 6. Szeles (amerikai) 7. Hantuchova (szlovák) 8. Miskina (orosz) 9. Davenport (amerikai) 10. Rubin (amerikai)

Először lesz EPO-teszt

A teniszezők táborát ugyanakkor nagyon megosztja, hogy a hétfőn kezdődő Australian Openen a sportág történetében először EPO-teszteket is végeznek majd. Az egykori amerikai világelső, Andre Agassi például üdvözli a vérdopping kiszűrésére alkalmas kontroll bevezetését, mert szerinte így mindenki megbizonyosodhat arról, hogy a tenisz tiszta sport.

Ezzel szemben az orosz Marat Szafin - aki a sydney-i előversenyen vállsérülése miatt nem tudott kiállnia koreai Li ellen és kérdésessé vált indulása is az Openen - nem támogatja az ellenőrzésnek ezt az új formáját:

- Nem értem miért akarják "kórházba vinni" a tornát. Én elmondtam erről a véleményem, de szinte meg sem hallgattak.

Navratilova meglepetésre készül

Meglepetésre készül volt világranglista vezető Martina Navratilova. A 46 éves világsztár úgy érzi, hogy az orosz Szvetlana Kuznyecovával nagyon jó úton haladnak, hogy kiváló eredményt érjenek el Melbourne-ben, a női párosok versenyében. A csehszlovák születésű amerikai klasszis, egyéniben és párosban is eddig 167 tornagyőzelmet aratott. Egyéni sikerei értékét növeli, hogy 18-szor Grand Slam-viadalon végzett az élen.

a magyarok sorsolása az 1. fordulóra
Elkészítették a hétfőn kezdődő Australian Open első fordulójának párosítását. A három eredetileg is főtáblára sorolt versenyzőnkön kívül, a 20 esztendős Czink Melindának is sikerült kiverekednie a legjobb 128 közé kerülést, az olasz Santangelo kiverésével.

A magyar hölgyek valamennyien a ranglistán előkelőbb helyen szereplő versenyzőt kaptak, míg az egyetlen férfi versenyzőnk, Sávolt Atila a nálánál közel száz hellyel hátrébb rangsorolt ausztrál Luczak-al találkozik.

A magyarok ellenfelei az 1. fordulóban:
női egyes:
Kapros Anikó (108. a világranglistán)-Grande (olasz, 47.)
Mandula Petra (90.)-Talaja (horvát, 85.)
Czink Melinda (162.)-Rubin (amerikai, 13.)

férfi egyes:
Sávolt Attila (97.)-Luczak (ausztrál, 185.)