Kisék a kiesés küszöbén

2003.01.15. 10:00
A 25. Dakar-rali tizenkettedik "hurokszakaszán" az élen a sorrend nem változott, az eddig bravúrosan szereplő Kis, Czeglédi duó azonban ismét váltógondokkal küszködött és jelentős büntetéssel sújtották őket. Palikék is megelőzték őket, és komoly a veszélye, hogy a szerdai szakaszra már csak egy magyar egység állhat oda. Összetettben az autósoknál Peterhanselék növelték előnyüket, csakúgy, mint a motoroksnál Sainct.
A tizenkettedik szakasz egy úgynevezett hurokszakasz volt - Sivából indultak, és oda is érkeztek -, 341 kilométeres speciálszakasszal. Oázisok pálmafái között haladt a mezőny, ám ettől függetlenül nem beszélhettünk idilli körülményekről, hiszen dűnék errefelé is akadtak szép számmal.

A büntetés következtében életben maradtak

A legjobban álló magyar kettős, a 44. pozíciót elfoglaló Kis, Czeglédi duó megjavította a hétfői pihenőnapon az előző szakaszon tönkrement váltóját, de korántsem sikerült tökéletesre, mert kevéssel a start után az új is ontotta magából az olajat.

A magyar kettős mérlegelt, és úgy döntött, hogy felvállalják a biztos - mint utóbb kiderült 18 órás(!) - büntetést, és két ellenőrzőpontot kihagytak. A cél egyértelmű volt, így legalább marad idejük a szerdai rajtra életet lehelni az autóba.

Palikék először Kisék előtt

A technikai problémák következtében csak az utolsó előtti, vagyis a 65. helyet kaparinthatták meg. Palikék autója ellenben jól működött, ám ennek ellenére mindössze hat hellyel előzték meg Kiséket. (Az eddigi futamok alatt egyszer sem fordult elő mindez.) A 12 szakasz után Kisék az 57., Palikék az 55. helyet foglalják el. Vagyis: a verseny során először megelőztek Palikék egy magyar párost. Könnyen előfordulhat, hogy a váltógondok miatt már csak Palikék lesznek versenyben a szerdai, 13. etapon.

Peterhanselék növelték előnyüket

Összetettben az élen álló francia Peterhansel, Cottret páros megőrizte első helyét miután a keddi szakaszon is ők lettek az elsők. A második helyen álló Maszuokáék már több mint huszonnégy perccel vannak lemaradva. A dobogó harmadik helyét a Fontenay, Picard páros foglalja el. (Érdekesség, hogy a néhány évvel ezelőtti Világkupa-győztes műlesikló, Luc Alphand a legutóbbi második helyezés után hetedik helyen ért célba.)

A motorosoknál Sainct Despres és Meoni az összetett sorrendje.

Kiesett a magyar kamion

A 25. Dakar Rali hivatalos honlapja szerint a kamionosok között szereplő Jérome Raimbaud (francia), Szaller Zoltán, Farkas Nándor (Mercedes) trió a harmadik ellenőrző ponton áthaladt a 12. szakaszon, majd feladta versenyt.