Lágymányoson épüljön az uszoda

2003.01.15. 15:15
A Magyar Úszó Szövetség elnöksége rendkívüli ülésén, titkos szavazással egyhangúlag döntött arról, hogy az uszodai sportágak szempontjából a legelőnyösebb az lenne, ha a 2006-os budapesti Európa-bajnokságra a Lágymányoson épülne fel a tervezett komplexum.
Magyarország 2002. december 14-én nyerte el a három és fél év múlva esedékes úszó, műugró, műúszó és hosszútávúszó kontinensviadal rendezési jogát a hollandia Eindhovennel szemben, s a győztes pályázatban arról volt szó, hogy a több fedett és nyitott medencéből álló létesítmény a Kőér utcában vagy a Latorca utcában is helyet kaphatna, de ugyanígy szóba került a lágymányosi egyetemi városrész, illetve - már később - a tőszomszédságában lévő, úgynevezett Kopaszi-gát területe.

Több mint hatmilliárdba kerül a komplexum

Különböző szakmai szempontok alapján húsz elnökségi tag foglalt állást a fontos kérdésben, s véleményük egybehangzó volt: az uszodának Lágymányoson kell felépülnie, hogy a két lehetséges helyszín közül melyiken, azt a későbbi szakértői vélemények ismeretében lehet csak eldönteni.

A sportminisztérium által megrendelt megvalósíthatósági tanulmány elkészítésének határideje: péntek. A beruházásról végső soron kormánydöntést hoznak majd.

A kandidálással kapcsolatos állami garanciavállalás 6.2 milliárd forintról szól, de a komplexum - optimális állapotot figyelembe véve - ennek mintegy a háromszorosába kerül, igaz a tervezők felhívták a figyelmet a fokozatosság elvének, a többlépcsős kivitelezésnek alkalmazására.

A Kőér utcában rendezetlen tulajdonviszonyok vannak, a Duna parton nem fér el

Valamennyi lehetséges helyszín mellett felsorakoztattak az érvelők előnyöket, de megemlítettek hátrányokat is. Mindkét lágymányosi terület ingyen áll rendelkezésre, a Kőér utcában viszont bonyolultak a tulajdonviszonyok: csak a szükséges 3-3.5 hektár alig fele az államé, a másik felét az Ipari Szövetkezet Sportalapítványa birtokolja. Igaz, hangzott a szakértői tájékoztatás, ez utóbbi telekrész megvételére a kőbányai önkormányzat már felajánlott 800 millió forintot. A Latorca utcai Duna-parton az ELMÜ a tulajdonos, de nem pénzt, csak dolgozóinak sportolási lehetőséget kérne cserébe jelenlegi pályájának átengedéséért. Időközben azonban kiderült: ide fel sem lehet építeni az uszodát, mert nem fér el!

A jelenlegi számítások szerint az Európa-bajnokság megrendezése 2.5-3 millió euróba, azaz hozzávetőlegesen 700 millió forintba kerül.