Lóránt, Loránd
-6 °C
1 °C

Tizenötször rúgták meg vagy kétszer?

2003.01.16. 16:02
Simon Tibor, az egykori Fradi-bálvány agyonveréséről készült nyomozati anyag és a vádirat között jelentős különbségek vannak - állítja Simon egykori barátja és kollégája, Kutasi Róbert. Az ügyészség szóvivője szerint nincs értelme egyénileg értelmezett részletekre reagálni, a büntetőeljárásnak nem a sajtó hasábjain, hanem a bíróságon kell folynia.
Simon Tibor, az egykori válogatott játékos agyonveréséről szóló igaszságügyi eljárás újabb fordulatai kerültek nyilvánosságra. A Sport plusz valamint az nb1.hu által nyilvánosságra hozott nyomozati anyag több ponton eltér az október végén befejezett vádirattól.

Kutasi: nem alkalmas a bűnösök szerepének egyértelmű tisztázására

Kutasi Róbert a REAC szakmai igazgatója, Simon egykori barátja úgy gondolja, hogy utóbbi "dokumentum hemzseg a valóságtól elrugaszkodott megállapításoktól, a nyilvánvaló ténybeli tévedésektől, furcsa megfogalmazásoktól - sokaknak úgy tűnt, hogy a vádirat a gyilkosok védelmét látja el, nem pedig a vádat képviseli. A vádirat az ismert formájában a gyilkosság minden egyes mozzanatának felderítésére, a bűnösök szerepének egyértelmű tisztázására nem alkalmas."

Kutasi legfontosabb kifogása az elsőrendű vádlott megváltoztatása: a vádiratban G. Jánost nevezik meg elsőrendű vádlottnak, míg a nyomozati anyagban ő csak másodsorban van feltüntetve. Utóbbi dokumentumban H. János volt rendőr törzsőrmestert terheli a legnagyobb felelőség.

A videófelvételek segíthetnének

Ugyancsak jelentős különbség, hogy a nyomozás lezárásakor még tizenöt megállapítható "erőbehatásról" (rúgás- vagy ütésnyomról) tesznek említést, míg a vádiratban már csak legfeljebb két nagy erejű behatásról van szó. Ennek elkövetője, legalábbis a vádirat alapján: G. János. Nem egyezik meg a két dokumentum abban sem, hogy Simon felállt-e a védekezés során vagy bántalmazása közben végig a földön feküdt.

Közelebb kerülhetnénk a történtek rekonstruálásához, ha nyilvánosságra kerülhetnének a nyomozás alapjait adó videófelvételek - jelentette ki Kutasi.

Borbély: A büntetőeljárásnak a bíróságon kell folynia

"Nem tartom szerencsésnek, hogy a nyomozati anyag nyilvánosságra került" - mondta az Indexnek Borbély Zoltán, a Fővárosi Főügyészség szóvivője, aki szakmailag megalapozatlannak tartja Kutasi felvetéseit.

A szóvivő szerint "egyénileg értelmezett és interpretált mondatokra az ügyészségnek értelmetlen reagálnia. A büntetőeljárásnak a bíróságon, nem pedig a sajtó hasábjain kell folynia. Kifogásolhatatlan bíró kezében van a vádirat, és az ügyészség bízik a szakszerű és elfogulatlan bírói döntésben".