Deutsch: A sportminisztérium nem létezik

2003.01.20. 18:55
Nyilatkozat-, és számháborúba kezdett egymással Deutsch Tamás volt és Jánosi György jelenlegi sportminiszter. Budapest Aréna, 2006-os Eb-re építendő uszoda, olimpiai pályázat, személyi kérdések, és a minisztériumi autók lecserélése a téma.
Deutsch Tamás, korábbi fideszes sportminiszter "Tornából felmentve" címmel értékelte az új sportvezetés eddigi tevékenységét. Rossz szokásához híven húsz percet késett saját sajtótájékoztatójáról, majd előadásában egyszer sem nevezte néven az új elöljárókat, csak a titulusaikat használta.

Van ok az optimizmusra, mert még maradtak szakemberek

Deutsch szerint a kormányváltás óta a sportminisztérium nem létezik, így el kéne kezdeni végre dolgozni. Az egykori sportminiszter ugyanakkor lát még okot az optimizmusra, hiszen így maradt még néhány kiváló szakember a Hold utcai hivatalban, akik az elindított programokban - Héraklész, fogyatékosok, nők sportja, létesítmény-rekonstrukció - otthonosan mozognak. "Nemcsak a minisztériumi autókat kell lecserélni, dolgozókat elküldeni és felvenni" - magyarázta.

A tavaly megbukott kormány tagja kapkodásnak tartja, hogy a Sportfólió Kht. élére már két igazgatót is kinevezett a minisztérium új vezetése. Ok nélkül duzzasztották fel a felügyelő bizottság létszámát, és akiknek helyet kellene kapniuk - sporttal foglalkozó köztestületek - kimaradtak, megjelentek azonban a funkcionáriusok, így például a közigazgatási államtitkár állandó segítője, aki kísérte az utóbbi években mindenhová, ahol csak tevékenykedett.

Telekspekuláció az uszodaépítés körül

Deutsch hibás lépésnek tartotta azt is, hogy a stadionrekonstrukcióért felelős Stadion Invest Rt. vezérigazgatói jelenleg hárman vannak. Egyiküket még az új kormány hivatalba lépésekor menesztették, de még mindig nem mondtak fel neki.

A 2006-os úszó Európa-bajnokságra építendő uszodáról szólva kijelentette: példa nélküli telekspekuláció előzte meg a helyszín kiválasztását, hiszen a Kőér utcai - volt Spartacus - és a Latorca utcai színhely mellett politikai indokok szóltak. Szerinte az előbbi terület a közigazgatási államtitkár - Szilvásy György - érdekkörébe tartozott, utóbbi a Sportfólió Kht. egyik elöljárójáéba. "Szerencsére véget ért ez a történet Lágymányos kijelölésével, és ennek örülök" - zárta mondandóját e kérdéskörben.

Kétszer adták el ugyanazt a franciák?

Deutsch szerint a kormány anyagilag kedvezőtlen szerződés módosításba ment bele a Budapest Arénával építése kapcsán. "A pluszberuházásként emlegetett vállalások szinte kivétel nélkül benne voltak az eredeti szerződésben. A minisztérium gyengesége miatt a francia építők lényegében kétszer számoltatták el ugyanazt a tételt " - érvelt.

Elmondta, hogy a kormányváltáskor az építési napló tanúsága szerint a tervezettnél jobban haladtak a munkálatok, ám ebből értelemszerűen nem lehet olyan következtetést levonni, hogy a Medgyessy-kormány hivatalba lépése lenne az oka a csúszásnak. Kiemelte azonban, hogy büszke az általuk kötött szerződésre.

Honnan jön össze a 40 milliárd?

Elmondta azt is, hogy nem érti a jelenlegi "gyerekminisztert", aki rendre hangsúlyozza, hogy 40 milliárd forintba kerül az építkezés, noha az állam a kamatokkal együtt összesen 34 milliárdra vállalt garanciát. "Kérdezzék már meg egyszer, honnan vette a 40 milliárdot az utódom?"

"Tisztességtelen ebben a kérdésben vádaskodni" - szögezte le végezetül. Emellett hangsúlyozta, hogy nem ért egyet azzal, hogy a sportcsarnok nevét szponzorok kisajátítják. Egyik nyilatkozatában erre utalt ugyanis Szilvásy György.

Deutsch: Engem még nem hallgattak ki

Budapest 2012-es olimpiarendezésről szólva elkeserítőnek tartja, hogy a pályázatot előkészítő bizottság nem ült össze, amióta Jánosi György a miniszter. Közös érdeknek minősítette, hogy a közpénzen készült megvalósíthatósági pályázat teljes egészében legyen nyilvános, és annak a szándéknak a rögzítését is, hogy 2012 és 2024 között Magyarország mindenképpen olimpiát kíván rendezni. Az olimpiarendezés gondolatának elhallgatását és elaltatását kifejezetten szerencsétlennek nevezte, noha "erre azért a váltás után számítani lehetett" - vélekedett.

Kérdésre válaszolva kifejtette, hogy őt még nem idézte be a rendőrség, nem hallgatták meg tanúként, jóllehet ismeretlen tettes ellen már jó néhány hónapja feljelentést tett a minisztérium mostani vezetése.

Jánosi: Tettük a dolgunkat, fizettük az előző kormány vállalásait

Jánosi György miniszter és Szilvásy György államtitkár ugyancsak sajtótájékoztatón válaszolt a vádakra. "Nem a reagálás kényszere, hanem a hiteles tájékoztatás érdeke vezet bennünket" - nyitott. "Sajnálom, hogy a volt miniszter úr nem jött el a sportbizottság azon ülésére, amelyiken az elmúlt nyolc hónapot - a sportszakmai szervezeteknek is elfogadható módon - értkeltük" - folytatta.

A miniszter eddigi tevékenységét összefoglalva elmondta: elkészítették a Fehér Könyvet, belekedztek a sporttörvény módosításába , kifizették azt a 900 millió forintot, amit még az előző kormány ígért meg a Nemzeti Utánpótlás Intézetnek, a MOB-nak a hiányzó 400 milliót, a jövő évi támogatásukat duplájára, vagyis másfélmilliárdra emeltük, a Heraklész-program hat sportággal bővült.

Szilvásy: semmi közöm a Spartacushoz

A Budapest Aréna építésének módosított szerződéséből Jánosi szerint "bizonyítottan 600 millió többlet származik". A miniszter kitartott amellett is, hogy mai árfolyamon 40 milliárdba kerül a csarnok építése, és hogy rossz volt az eredeti a szerződés. Szilvásy György tagadta, hogy telekspekulációkban vett volna részt: "nem is értem a felvetést, annyi közöm volt a Spartacushoz, hogy öt évvel ezelőtt lemondtam a tenisz-szakosztály elnöki tisztéről."

Jánosi nem titkolta, hogy eddig valóban nem hívta össze az Olimpiai Előkészítő Bizottságot, de azért tette mindezt, mert a tanulmányhoz a héten készül el egy kiegészítés.

Szponzor neve ott lehet a csarnokban

Az Index érdeklődésére Szilvásy azt nyilatkozta, hogy a Stadion Invest élén egyedül Tajnai Gábor áll - megszűnt az átmeneti állapot -, igaz megbízottként. Azt azonban megerősítette, hogy a gondolkodnak Aréna nevének értékesítésén.