Mandula az elődöntőben

2003.01.21. 12:26
Temesvári Andrea 1990-es kiváló szereplése után jutott el ismét magyar teniszezőnő Grand Slam-párostornán a legjobb négy közé. Mandula Petra a svájci Gagliardival az oldalán az Austral Open negyeddöntőjében 6:4, 6:2-re a Hantuchova-Shaugnessy duót.
A világranglista 90. helyén rangsorolt Mandula Petra az Austral Open nyitófordulójában egyesben legyőzte a horvát Talaját, a második fordulóban aztán a negyedik helyen kiemelt belga Clijsters ellen mindössze harminchárom percet volt a pályán, összesen tizenhét pontra volt képes, és 6:0, 6:0 arányban kikapott.

Gagliardival néhány hónapja játszanak együtt

A vereség után azonban Mandula össze tudta szedni magát, és az egyénibe pillanatnyilag hatvanadik svájci Gagliardi oldalán a legjobb négy közé jutottak. A svájci egyéniben ugyancsak a második körben vérzett el, az orosz Miskina a döntő szettben 6:0-lal búcsúztatta. Gagliardi egyébként az új partnere a legeredményesebb magyar teniszezőnőnek, miután korábbi párja, az osztrák Wartusch néhány hónapja már a német Rittnerrel játszik.

Úgy tűnik tökéletesen sikerült a váltás. A spanyol Martinez-Garrigues duó ellen 6:3, 6:2-re nyertek az első fordulóban, és a következő kanyarban a harmadik kiemelt Gyemetyijeva, Husarova (orosz, szlovák) kettős sem okozott nekik akadályt, a harmadik szettben imponáló magabiztossággal, gémet sem veszítve léptek tovább.

Gubacsiékat is legyőzték

Már a nyolcaddöntőben Gubacsi Zsófia és a spanyol Granados volt az ellenfelük, és Petra szerint pályafutásának egyik legkellemetlenebb élménye volt, hogy éppen egy magyar teniszezővel szemben kellett kivívniuk a nyolc közé kerülést. Ez az eredmény azt jelentette számára, hogy a Roland Garros után ismételten a negyeddöntőben jutottak.

Párizsban nem sikerült tovább lépniük, most viszont igen. Noha az ötödik kiemelt Hantuchova-Shaugnessy szlovák, amerikai pár volt az esélyesebb, Mandula és Gagliardi négyszer vette el adogatásukat, így sima, 6:4, 6:2-es győzelmet arattak.

Hétmillió forint az eddigi jutalom

Mandula és Gagliardi ezzel a teljesítményével 56 ezer dollárt kap, amin természetesen osztoznak, de így a magyar teniszezőnő is komoly összeget, közel hétmillió forintot kaszírozhat. Igazán jól persze anyagilag is akkor járna ha bejutnának a döntőbe, a pénzdíj fordulóként duplázódik. Ellenfelük egyelőre még a Martinez-Petrova - Pascal- Suarez meccs győztese lesz. Utóbbi páros az esélyesebb, őket emelték ki a második helyen. Mandula egyébként a legutóbbi US Openen vegyes párosban eljutott az elődöntőig, de a következő akadályt már nem sikerült vennie.