Egyfajta mozgáskorlátozottság

2003.01.21. 10:57
Múlt héten kezdte meg felkészülését a tavaszi idényre a Kispest - az NB1 utolsó helyén álló - labdarúgócsapata töbek között a legismertebb magyar fitnessedző és PR-világbajnok, Schobert Norbert vezetésével. Az Index sportrovatának fitness-wellness szakcsoportja a csapat első erőnléti edzésére látogatott el, az I. kerületi Atsa Aerobic szalonba.
Cicanadrágot csak Norbi húz, de a sima rövidnadrágok alatt is pontosan látszik, hogy Kovács Kálmánnak, a ma már csak szakvezetőként dolgozó, de a játékosokkal együtt edző egykori válogatott támadónak, kétszer olyan vastag combja van, mint a legizmosabb aktív kispestinek. Kovácsra fókuszálnak a tévés stábok kamerái is, meg persze Schobert erőnléti edzőre, aki először maga köré gyűjti a csapatot: "készen álltok a bevetésre?"

Rúgáscentrikus lazasság

"Igen, készen állunk. Most bevetődünk, aztán lezúzzuk a Real Madridot" - felelik a játékosok elszánt tekintettel, és lazán szétszóródnak a teremben. Aranylábú Hercegfalvi közben villámgyors biciklicsellel hámozza át magát egy az útjába kerülő zsámolyon, Dulca és Pandur az őszi BL-meccsekért járó prémiumot számolgatja. És nyolc..és hét...és hat...

Schobert erőnléti edző nem szeretne táncoktatást tartani, ezt még az elején leszögezi, ezzel szemben a "rúgáscentrikus állóképességre" illetve a "rúgáscentrikus lazasságra megy rá". A leghátsó sorban álló Borgulya és Thorgelle ránézésre már így is elég laza, előbbi folyamatosan vigyorog és rendületlenül rágózik, utóbbi sűrűn kommentálja az eseményeket. Minden gesztusukból sugárzik régi nagy tekíntélyük.

Borgulya egyre gyakrabban igazítja meg piros hajpántját

Sokkal szerényebben csinálja a gyakorlatokat Mészáros hátvéd, akinek egyrészt látványos súlyfeleslege, másrészt teljesen reménytelen ritmusérzéke van, kizárólag véletlenül találja el az ütemet. Valamennyire azért menti Mészárost, hogy délelőtt egyéni edzésen volt, "meg van fogva" - mondja róla a sérülés miatt civilben üldögélő Bárányos. A többiek rápihenhettek az areobicórára, de Mészárosnál alig valamivel jobb arányban kapják el a fonalat. Hangosan együtt számolni ugyan már tudnak, de a nyolcütemű gyakorlat végére két-három ütem különbség van a terem első és hátsó sorai között. "Ez is egyfajta mozgáskorlátozottság" - mondja kérlelhetetlen szigorral Schobert edző, már az edzés után. és nyolc..és hét...és nem hal-lom..és négy..

A foglalkozás huszonötödik percében aztán Kovács Kálmán nem bírja tovább, és abbahagyja a gyakorlatokat, de már addig is látszott rajta, hogy negyven körül mennyivel nehezebben nyúlnak az izületek, derékban például alig-alig. Közben izzadnak rendesen a még aktív játékosok is, Borgulya egyre gyakrabban igazítja meg piros hajpántját. A tréning második felének legizgalmasabb része az a kétperces has- és comberősítő gyakorlat, amely közben Thorgelle négyszer is maga elé sziszegi: "azt a kurva". És e-löl..és há-tul..és nyolc..és hét

Egyáltalán nem ismerem őket

"Bevallom, hogy egyáltalán nem ismerem őket" - árulja el edzés utáni villáminterjújában az erőnléti sztáredző, amikor arról érdeklődünk, hogy kinevezése előtt ki volt a kedvenc Kispest játékosa. Konkrétabban az egész magyar mezőnyből Détári Döme az utolsó játékos, akire név szerint emlékszik, abban azért helyben megegyezünk, hogy ez kevésbé az ő szégyene.

Schobert Norbi szerint egyébként nemcsak Mészárosnak lehetnek súlyproblémái, de egy-két kivétellel a csapat összes tagja leadhatna vagy öt kilót. "Fitness Magyarországon, azon belülk is férfiak, azon belül is focisták, gondolhatjátok, hogy nem egyszerű történet. De foglalkoztam már süketnémákkal is, menni fog velük is".