Mandula Petra az elődöntőben búcsúzott az Australian Openen

2003.01.23. 11:17
Az elődöntőben esett ki a Mandula Petra - Emanuelle Gagliardi páros a melbourne-i Grand Slam-tornán, miután elég simén, két játszmában kikapott a Pascual - Suarez spanyol-argentin kettőstől . Női egyesben pedig a már-már megszokott Williams házidöntőt rendezik.
Legutóbb 1986-ban nyert magyar teniszező Grand Slam tornát (Temesvári Andrea Navratilova oldalán diadalmaskodott a Roland Garroson) és most Mandula Petra révén ismét esély volt a döntőbe kerülésre. (Elődöntőt is Mandula játszott utoljára, tavaly a US Openen vegyes párosban.) Az eddig szenzációsan teljesítő magyar-svájci duó azonban csupán két játékot nyerve, 52 perc alatt kikapott a másodikként kiemelt Virginia Ruano Pascual - Paola Suarez spanyol-argentin kettőstől.

Pedig a magyar teniszezőnő tavaly októberben még - igaz még nem mostani párjával - a nemzetközileg is elismert párost. A világranglistán legelőkelőbb helyen jegyzett magyar játékos azonban most rendkívül rossz formában játszott, amit jól jelez, hogy egyetlen adogatását sem sikerült hozni.

Az ellenfél 7 breaklabdájából 6-ot kihasznált, míg Manduláék ötször jutottak hasonló lehetőséghez, de csak egyszer éltek vele. Figyelembe véve azonban, hogy a magyar - svájci kettős mindössze pár hónapja játszik együtt, ez az eredmény is elismerésre méltó. Mandula és párja 56 ezer dollárt kap az elődöntőbe jutásért, amin természetesen osztoznak, de a magyar teniszezőnő így is komoly összeget, közel hétmillió forintot kaszírozhat.

Női páros, elődöntő:
Ruano Pascual, Suarez (spanyol, argentin, 2.)-Gagliardi, Mandula (svájci, magyar) 6:0, 6:2

A női egyes két elődöntőjében a két belga hölgy - Clijsters és Henin - nem jelentett akadályt a Williams nővéreknek, - igaz Serenánál "rezgett a léc"- így sorrendben negyedszer játszanak egymással Grand Slam-torna fináléjában. Venus Williams jutott elsőként a szombati döntőbe, miután a másodikként rangsorolt amerikai klasszis a vártnál kisebb ellenállást tanúsító belga Justine Henin-Hardenne-t győzte le két szettben, 74 perc alatt, így először játszhat döntőt Melbourne-ben.

A második elődöntőben a fiatalabbik Williams-nővér 65 önhibája ellenére 2 óra 13 perces csatában legyőzte a belga Kim Clijsters-t. A nyitó játszmában a szenzációsan fogadó európai játékos, majd a folytatásban a világelső amerikai bizonyult jobbnak. Az utolsó szettben Clijsters már 5:1-re elhúzott, és két meccslabdához is jutott, de megremegett a keze a nagy lehetőségtől. Ellenfele viszont egyre inkább magára talált, és sorozatban 6 játékot nyerve megfordította a már-már elvesztett mérkőzést.

A Williams-nővérek utóbbi három GS-fináléján - a Roland Garroson, Wimbledonban és a US Openen is - Serena diadalmaskodott.

Női egyes, elődöntő:
V. Williams (amerikai, 2.) - Henin-Hardenne (belga, 5.) 6:3, 6:3

S. Williams (amerikai, 1.)-Clijsters (belga, 4.) 4:6, 6:3, 7:5