Rasszista riporterek

2003.01.24. 12:50
Két belga rádiós megborúlt honfitársaik vereségén, és erdei majmoknak" nevezte Australian Open elődöntőjében győztes Williams nővéreket, miután Serena és Venus is belga teniszezőnőt vert meg. Rasszista szövegükért akár egyéves börtönbüntetést is kaphatnak a riporterek.
Köztudottan sokan vannak, aki rosszul viselik Williamsék egyeduralmát a női teniszben. Belgiumban azonban most különösen ki lehetnek bukva Venusra és Srenenára. A brüsszeli Q-Radio két műsorvezetője pedig annyira berágott, hogy rasszista jelzőkkel illette a Williams nővéreket, és mivel egyik hallgatójuk feljelentette őket, akár börtönbüntetést is kaphatnak.

Miután mindkét amerikai játékos belga ellenfelet búcsúztatott az ausztrál nyílt teniszbajnokság elődöntőjében - Serena Kim Clijsterst, Venus Justine Henin-Hardenne-t verte - a műsor házigazdái kommentárjukban "erdei majmoknak" nevezték a színes bőrű klasszisokat.

Bár mindketten tagadták, hogy fajgyűlölők lennének, ha a bíróság elmarasztaló ítéletet hoz, a belga törvények értelmében egy hónaptól, akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatják őket.

A két belga tenmiszezőnő egyébként elismerte, hogy amerikai vetélytársaik joggal kerültek be az Australian Open döntőjébe. Clijstersnek több meccslabdája is volt, ám mint maga is elmondta: "ha Serena megérzi a ritmust, nagyon nehéz megverni, egyre erősebbeket üt, és egyre közelebb kerülnek a labdái a vonalhoz. Hiába adtam ki magamból mindent, most csak erre volt elég".