Zsuzsanna
-3 °C
3 °C
Jászapáti Petra
kedd 11:00
Jászapáti Petra
Rövidpályás gyorskorcsolya

Magyarország-Argentína 35-23 (15-15)

2003.01.25. 21:02
Egy félidőnyi kiváló játék elég volt ahhoz, hogy tizenkét góllal verje a magyar válogatott a torna meglepetéscsapatát, Argentínát. A kezdeti érthetetlen bizonytalankodás után a második féliőben feljavult a védekezésünk. Továbbjutásunk ehhez azonban még nem elegendő, a horvátok elleni vasárnapi meccsen is nyerni kellene, és akkor mág msáodikak is lehetünk.
Az argentin válogatott okozta eddig a világbajnokság legnagyobb meglepetéseit, hiszen az első fordulóban legyőzte a horvát csapatot, majd döntetlent ért el az olimpiai bajnok oroszok ellen. A franciák ellen azonban nem tudták megismételni teljesítményüket - legjobbjukat, Gullt pihentették -, így simán, 17 góllal kikaptak.

Rosta góljával kezdődött a mérkőzés

Egyértelmű volt, azt a meccset eleve feladták a mieink elleni pontszerzés reményében. A Skaliczki-csapat előtt is világos volt a feladat: nyerni kell a továbbjutás érdekében.

A magyarok kezdték a meccset, egy eladott labda után az argentinok indulhattak, Fazekas azonban ziccert fogott. Ezek után Rosta vezetéshez juttatta a válogatottat. Beállósunk legalább tizenöt kilóval volt nehezebb a védekezőknél, így nem csoda, hogy rájátszottak a társak, és a Dunaferr játékosa végre eredményes is volt, tíz perc alatt hármat lőtt.

11-7 után megtört a mieink lendülete

Fazekas sem védett rosszul és mivel Pásztor is elkapta a fonalat, negyedóra után már három góllal vezettünk.(9-6) Két újabb sikeres támadás után pedig már 11-7 volt az állás. Aztán jött egy hatperces gólnélküli szériánk, az argentinok könyörtelenül kihasználták ezt, és egyenlítettek.

Kapusuk, Canzoniero, aki addig mindössze kétszer találkozott a labdával, feljavult, és a nyitott védekezés megintcsak nem ízlett a csapatnak, támadásaink sablonossá váltak. Ha Gull ellen elvétve sikerült is a védekezés, hetesét is hárította Fazekas, többnyire tetszés szerint lövöldözte a góljait, és egy félidő alatt jutott el nyolcig, az oroszok ellen egész meccsen ennyit lőtt.

Gull egyszer sem lőtt kapura a második félidőben

A félidő hajrájában felváltva estek a gólok, Nagy Laci feljavult, Perez is fontos gólokat lőtt, de irányító poszton továbbra is gyenge produkcióval rukkolt elő Lendvay és Buday is. A Fazekast váltó Szathmári sem tündökölt, így képtelenek voltunk előnnyel zárni az első félórát.

A fordulás után Nagy Lacit lesáncolták, az ellentámadásból Cruz először a meccs során vezetéshez juttatta riválisunkat. Szerencsére Buday gyorsan egyenlített, Rosta révén pedig ismét vezettünk, a Gullt őrző Pásztor pedig indításból volt eredményes.

A hajrá izgalommentesre sikeredett

A védekezésünk - Gull nem tudott Pásztor révén kapura lőni több mint húsz percen át - feljavulása után Perez 20-17-re módosította az állást. Támadásban megtaláltuk a nyitott védekezés ellenszerét, és így már a folytatásban nem volt gond. Buday büntetője után ismét kialakult az első félidőbeli legnagyobb - négygólos - különbség. Bendó pedig már ötre növelte az előnyünket. Laluska gólja után időt kértek az argentinok.

Ezzel azonban nem szakadt meg szárnyalásunk, mert Rosta beállóból, Buday hetesből talált a kapuba, Pásztor pedig indítás után. (26-17) Két perccel később már tíz gól volt a két csapat között, az utolsó tíz percre is így fordult a két gárda.(29-19) Az argentinok támadójátéka Gull kikapcsolása után veszélytelen lett, és a hajrában sem történt változás. A mieink közül valamennyi játékos szerzett gólt, így alakult ki a tizenkét gólos különbség.(35-23)

A csoport másik meccsén Horvátország egy góllal, 23-22-re legyőzte a címvédő Franciaországot, és ez az eredmény azt jelenti, hogy mindkét gárda a vasárnapi fordulótól függetlenül bejutott a középdöntőbe. A fennmaradó két helyre Magyarország, az olimpiai bajnok Oroszország, illetve Argentína pályázik. A mieink, ha megverik a horvátokat akkor akár még második helyen is továbbjuthatnak.

Skaliczky László, magyar szövetségi kapitány:
- Szerencsére sokkal agresszìvabban védekeztünk, mint a koràbbi mérkőzéseken. A legtöbb pàrharcot mi nyertuk. Ez az agresszivitás volt felfedezhető a támadásainkban is. Bàr azt is meg kell jegyeznem, hogy az első fèlidő második részében ismèt volt egy hullámvölgyünk. Mivel ez a második játékrészben nem következett be, ez meg is mutatkozott az eredményen.
- Ha holnap döntetlent játszunk a horvátokkal, akkor mindkét csapat továbbjut. Békés döntetlen lesz?
- Továbbra sem számolgatunk. Győzelemre játszunk.

Mauricio Torres, argentin szövetségi kapitány:
- A magyarok jobban kezdték a mérkőzést, de az első fèlidő második részére felvettuk a ritmusukat. Azonban a második félidőben rengeteg buta hibát csináltunk, és ezekkel megpecsétletük a sorsunkat. A VB előtt az volt a célkitűzésünk, hogy a csoportban egy győzelmet arassunk európai csapat ellen. Ezt megtettük, sőt plusz egy döntetlent is szereztünk az oroszok ellen. Ha holnap megverjuk Szaúd-Aràbiat, akkor túlteljesítjük a terveinket.

Férfi kézilabda világbajnokság, C csoport
Magyarország-Argentína 35-23 (15-15)

góldobók: Rosta, Pásztor 6-6, Buday 5/4, Nagy 4, Perez, Iváncsik 3-3, Bendó 2/1, Laluska 2, Lendvay, Gál, Kertész, Doros 1-1, illetve Gull 8, Guerra 6/4, G. Viscovich, M. Viskovich 3-3, Querin, Carrara, Morlacco 1-1
7 méteresek: 5/5, illetve 5/4
kiállítások: 10, illetve 6 perc