Agassi és Navratilova újra a trónon

2003.01.26. 10:25
Két évvel legutóbbi győzelme után a második helyen kiemelt André Agassi nyerte meg az ausztrál nyílt nemzetközi teniszbajnokságot. A döntőben mindössze öt gémet engedélyezett a német Schüttlernek, így feleségével együtt indulhat vegyes párosban, amennyiben állja a szavát Steffi Graf.
Kísértetiesen emlékeztetett az idei finálé a két évvel ezelőttire, hiszen Agassi akkor is bombaformában volt, és könnyedén nyert a francia Clément ellen, aki nagy meglepetésre verekedte be magát a döntőbe. Most is egy a papírformát felborító játékos akarta megnehezíteni a második kiemelt dolgát, de igen távol állt tőle, hiszen a két hét alatt mindvégig kiegyensúlyozottan játszó Agassi 74 perc alatt söpörte be a három szettet.

A harmadik szett már csak húsz percig tartott

Közhelyes, de igaz, Agassi a játék minden elemében jobb volt, bármelyik ütésfajtáról legyen is szó. Ordító volt a különbség a nyerő ütések és a hibák között. Schüttler - a 31. helyen emelték ki, így már az is nagy szó, hogy eljutott idáig - csupán az első szett néhány játékában volt egyenrangú és méltó partnere az amerikainak, ám az is mindössze 28 percig tartott. A harmadikban már csak húsz percet töltöttek a tűző napon.

Agassi a meccs utáni sajtótájékoztatón kifejtette, hogy igen örül annak, hogy megint nagyszerűen indult számára a szezon. Ez volt egyébként a negyedik melbourne-i győzelme, összességében pedig a nyolcadik Grand Slam diadala. (Említésre méltó, hogy eddig már mind a négy helyszínen nyert.) Azt sem tagadta, hogy nagyszerű kondícióban érzi magát, így az egész évben számolni kell azzal, hogy ott lesz a legjobbak között.

Küszöbön Graf visszatérése

Az erejével elkészült Schüttler viccesen arra tért ki, hogy ezzel a vereséggel legalább esélyt teremtett arra, hogy Agassi feleségével, Steffi Graffal indulhasson vegyes párosban a párizsi Grand Slam-tornán. Az egykori német klasszis ugyanis győzelem esetén - még a negyeddöntőknél - megígérte visszatérését.

A vegyes párosok között amúgy most is csodát láthatott az aréna népes publikuma, hiszen nagy meglepetésre Martina Navratilova és az indiai Leander Paes legyőzte a görög Eleni Danilidut és az ausztrál Todd Woodbrige-t. A sportág 46 éves legendája 57. Grand Slam-diadalát ünnepelhette vasárnap.

Navratilova, a legidősebb Grand Slam-bajnok

És ez még mind semmi, hiszen a csehszlovák származású, de 1981 óta amerikai színekben versenyző világsztár ezzel mindek idők legidősebb GS-bajnoka lett. (Eddig az 1924-ben Melbourne-ben 46 évesen és 2 hónaposan férfi párost nyerő Norman Brookes volt a csúcstartó.)