Több mint 800 milliót bukhat a magyar utánpótlás

2003.01.29. 18:01
A kormány és az MLSZ közötti szerződés szerint évi egymilliárd forint állami támogatás járna a magyar utánpótlás fejlesztésére létrehozott Bozsik-programnak, de a szakminisztérium az idei évre csupán 180 milliót tervezett be. 1200 edző fizetése valamint a korábban megígért műfüves pályák bukhatnak, de csütörtökön még tárgyalnak.
A Sport plusz című hetilap tavaly november 22-i számában a magyar labdarúgás utánpótlásának fejlesztésére létrehozott Bozsik-program körüli visszásságokról közölt hosszabb cikket. Közölték többek között az MLSZ felügyelő-bizottságának észrevételeit is, mely szerint a költségvetés húsz százalékát a programot irányító Mezey György saját stábjára költi el.

Az MLSZ a cikk után cáfolta saját felügyelő-bizottságának megállapításait, és perrel fenyegette meg a dokumentumokat nyilvánosságra hozó lapot. A pertől ugyan később elállt a szövetség, de könnyen lehet, hogy idén már a magyar labdarúgás utolsó (és egyetlen) reményének tekintett Bozsik-programról is lemondhat.

Egymilliárd helyett 180 millió

Az Index információi szerint az előző kormány által vállalt szerződéseket nem teljesíti a Jánosi György vezette sportminisztérium. Az eredeti megállpodás alapján a GYISM-nek idén egymilliárd forintot kellene átutalnia, a minisztérium tervei szerint azonban az eredeti összegnek még a húsz százalékát sem, mindössze 180 milliót kívánnak a programra költeni.

Vissza a salakosra

A Bozsik-program keretében kötött megállapodások szerint az utánpótlás csapatokkkal foglalkozó 1200 edzőnek kellene egy éven keresztül - tevékenységüktől függően 60 illetve 30 ezer forintos - fizetést folyósítani. Decemberig egyébként valamennyi szakember megkapta a bérét, a januári fizetésekre azonban már nincs az MLSZ-nek fedezete.

A 180 millióra redukált támogatásból építhetőek fel azok a műfüves pályák sem amelyekre Jánosi miniszter nyilvános ígéretet tett néhány hete.

"Az ügy megnyugtató megoldása érdekében a felek csütörtökön ülnek tárgyalóasztalhoz a minisztériumban" - nyilatkozta az Indexnek az MLSZ sajtófőnöke, Szöllősi György. A sajtófőnök "nem gondolja", hogy a nyilvánosságra hozott állítólagos visszásságoknak szerepük lenne a pénz visszatartásában.

Nem nyilatkoznak

"A Bozsik-program végrehajtásával szembeni vádak egyébként teljesen alaptalanok voltak. A program kidolgozása valamint működtetése, ami nélkül a magyar futball jövője elképzelhetetlen, kétségkívül sok pénzbe került, a központi apparátus fenntartása a költségvetés öt százalékát vitte el, nem pedig húszat, ahogyan megjelent. A program rendkívül gyorsan, országos méretekben megszerveződött, és mostanáig igen hatékonyan működik." - jelentette ki Szöllősi.

Az ügyben természetesen kiváncsiak lennénk a minisztérium álláspontjára is, az Index munkatársai ezért két napon át kullancsként tapadak a GYISM illetékeseire, akik azonban nem nyilatkoztak.