Sára, Márió
2 °C
6 °C

Polgár egyeduralkodó a nők között

2003.01.30. 09:16
Polgár Judit második helyen végzett, és ezzel pályafutása eddigi legjobb eredményét érte el a hollandiai Wijk aan Zee-ben rendezett hagyományos szupertornán. A magyar válogatott második táblás sakkozója többek között megverte az egykori világbajnok orosz Karpovot és csupán fél ponttal maradt le a torna-győztes indiai Anand mögött. A sakkozónők között minden idők legmagasabb Élő-pontszámát már korábban elérő, és azt most újabb 15 ponttal növelő Polgárt már Budapesten érte el az Index.
Index: Nagyszerű formában játszik az elmúlt hónapokban: kiváló eredményeket ért el előbb a bledi sakkolimpián, majd a hollandiai szupertornán. Minek köszönheti a látványos javulást?

P.J.: Egyrészt sokkal jobban megszerveztem az edzéseimet, és általában is kiegyensúlyozottabban élek, mint korábban. Másrészt tudatosan próbálok higgadtabban és főleg eredményesen játszani, mérkőzés közben kevésbé köt le a sakk szépsége. Wijk aan Zee-ben is kifejezetten biztonságos stratégia alapján versenyeztem. Csak akkor próbáltam győzelemre játszani, amikor a megnyitásban kialakult helyzet alapján erre reális esélyem volt. Így egyrészt nem kockáztattam az esetleges vereséget, másrészt röviden le lehetet zárni a biztos remiket, tehát több időm maradt felkészülni a következő mérkőzésre.

Index: Így a hollandiai versenyt vereség nélkül zárta, és néhány fordulón át az első helyen állt, de végül Annand mögé szorult. Nem lett volna érdemes az utolsó fordulókban, mégis több kockázatot vállalni?

P.J.: Nem igazán befolyásolta a játékomat, az aktuális helyezésem. Pont Anand ellen mégis bevállaltam egy kockázatosabb támadást, de a győzelem így sem jött össze. A torna előtt ötven százalékos eredményt szerettem volna mindenképpen elérni, úgy számoltam, hogy afölött már minden megszerzett félpont sikernek számít. Így a helyezésemtől függetlenül elégedett lehetek az eredményeimmel.

Index: Évek óta stabilan vezeti a női világranglistát, és a férfiak között is a legjobb tizenötben van. Milyen konkrét céljai vannak a következő néhány idényre?

P.J.: Alapvetően még sokat szeretnék fejlődni, de nem könnyű precíz célokat meghatározni. A női világbajnoki címet egyébként még nem szereztem meg, de most ez nem is célom. A férfiak következő ranglistáján valószínűleg már tízben leszek, ahol persze szeretnék idővel még előrébb kerülni, de nyilván minél feljebb van az ember, annál nehezebb a további előrelépés. És jó lenne egyszer a válogatottal is olimpiai aranyat nyerni.

Index: Ismer egyébként olyan versenyzőt a nők között, aki a közeljövőben utolérheti?

P.J.: Nem igazán, de a sakk is fiatalodik, három-négy év múlva simán jöhet a mai fiatalok közül valaki, aki beelőz.