Legyőzte Kaszparovot a számítógép

2003.01.31. 10:56
A hat meccsből álló párviadal harmadik találkozóját a Deep Junior névre elkeresztelt számítógép nyerte, és egyenlített Garri Kaszparov ellen.
Garri Kaszparov elszenvedte első vereségét a Deep Junior sakkszámítógép elleni, egymillió dollár összdíjazású párosmérkőzésen, New Yorkban. Így az állás a harmadik parti után 1.5-1.5. A világossal játszó Kaszparov az első partit a 27. lépésben nyerte meg, a másodikban sötéttel a harmincadik lépés után remizett.

Félmillió dollárért küzd Kaszparov

A volt világbajnok orosz nagymester ezúttal a világos bábukat vezette, és a 36. lépés után volt kénytelen feladni a mérkőzést.

A felek hat játszmában mérik össze tudásukat. A világranglistát vezető Kaszparov 500 ezer dollárt kap, a másik félmillióból 300 ezer jár a győztesnek, 200 ezer a vesztesnek, döntetlen esetén egyenlő arányban osztoznak.

97-ben vereséget szenvedett a világranglista első helyezettje

Kaszparov számára a tét az ember és a gép vetélkedésén, hogy visszavágjon 1997-es vereségéért. Akkor a Deep Blue nevű programtól kikapott 3.5-2.5-re. A Deep Junior a fejlesztői szerint másodpercenként 3 millió(!) lépés elemzésére képes. A negyedik partira szombaton kerül sor.