Egy győzelemnyire az olimpiától

2003.01.31. 16:05
Szaúd Arábia váratlan győzelmének és a szlovénok elleni háromgólos sikerének köszönhetően nyolc közé került a magyar férfi kézilabda-válogatott a portugáliai világbajnokságon. Egy győzelem már az olimpiai részvételt jelentené, ami '92 óta nem jött össze.
Pénteken pihenőt kapott a magyar válogatott, így a játékosoknak volt idejük rápihenni a szombat délelőtti negyeddöntőre. A teljesen ésszerűtlen lebonyolításnak köszönhetően a csapat hullámzó, olykor kilátástalan teljesítménye ellenére is sikerült a továbbjutás. Négy év folyamatos szerencsétlenség után, ezúttal hihetetlen szerencsével. A legutóbbi olimpiára kvalifikáló vb-n Élesék az utolsó másodpercben kaptak ki a franciáktól, és a válogatott ezúttal is háromszor maradt alul egy találattal (az oroszok, a horvátok, majd a svédek elleni meccseken).

Szegeden is nyertek ellenünk a jugoszlávok

Szombat délelőtt Jugoszlávia lesz az ellenfelünk, esélyeink nagyon gyengék. A legutóbbi világbajnokságon bronzérmet nyert csapat kapuját a fotexes Sterbik Árpád védi, és a vb-felkészülési meccsen Szegeden is legyőzték Skalczky csapatát 23-21-re. (A jugoszlávok csak a németek elleni döntetlenjük miatt nem juthattak a négy közé.)

Sterbikék eredményei:
Jugoszlávia-Lengyelország 24-20
Jugoszlávia-Kuvait 36-14
Jugoszlávia-Tunézia 28-27
Jugoszlávia-Marokkó 34-20
Jugoszlávia-Spanyolország 20-22
Jugoszlávia-Portugália 30-28
Jugoszlávia-Németország 31-31
Az esetleges győzelem automatikusan kvalifikácót jelentene az athéni olimpiára, de még vereséggel is maradna esély. A meccs vesztese az Izland-Oroszország mérkőzés vesztesével játszik a hetedik helyért (a győztesek meg értelemszerűen az ötödik helyért), és még a vb hetedik helyezttje is kijut.

Izlandnak két veresége van

Az oroszokról friss élményeink lehetnek, az első meccsen egy góllal nyertek, úgy, hogy Perez kapufát lőtt időn túli szabaddobásból. Az oroszok az argentinok elleni döntetlen után javuló formát mutattak, legfontosabb győzelmüket - ráadásul hét góllal - a titkos esélyes dánok ellen aratták. Várhatóan megverik Izlandot is. Az izlandiak egyébként két könnyű győzelemmel kezdtek Ausztrália (55-15) és Grönland (30-17) ellen, majd a házigazda Portugália ellen nyertek izgalmas meccsen egy góllal (29-28). Katar sima legyűrése (42-22) után öttel égtek le a németektől (34-29). A középdöntőben a lengyelek elleni egyszerű győzelem (33-29), után azonban egy góllal kikaptak a spanyoloktól (32-31), pedig a győzelemmel most elődöntőt játszhatnának.

Stefansson a legveszélyesebb izlandi

Az izlandi válogatott legyőzhető, bár a BL-címvédő Magdeburg balkezes átlövője, Stefansson már többször megszívatta a magyar védelmet. Csapattársa, a beállós Sigurdsson is a klasszisok közé tartozik, akárcsak Eradze. Ettől függetlenül verhetőek, és fontos is lenne a győzelem, mert az Eb-ről szinte lehetetlen lesz kijutni (a svédek, a dánok és a házigazda szlovénok előtt kellene végeznünk).

Egyébként már biztos, hogy az olimpián kilenc európai ország lesz ott, hiszen a vb-ről hét, az Eb-ről egy csatlakozik a rendező görög válogatott mellé. Nyilvánvaló már az is, hogy a C jelzésű, vagyis a magyarok csoportja volt a legnehezebb, hiszen mind a négy továbbjutó válogatott a legjobb nyolc közé jutott (ebből kettő a négy közé).

Öt vereséggel és négy győzelemmel is ott lehetünk az olimpián

A vb lebonyolításának butaságát mutatja, hogy négy vereséggel is be lehetett jutni a nyolc közé - az olimpiára pedig akár öt vereséggel és négy győzelemmel lehet kikerülni -, míg a svédek és a dánok két vereségükkel kiestek. (Emberemlékezet óta nem estek ki a skandinávok a nyolcaddöntőben). A svédek amúgy rendkívül sportszerű körülmények között, hiszen ha a dánok ellen kikaptak volna, akkor ugyan nem csoportelsőként, de két ponttal jutnak a középdöntőbe, és most szinte biztosan (még egy győzelemmel) a nyolc között lennének.