Magyarország-Oroszország 25-30

2003.02.02. 14:48
Mindkét csapat kiharcolta már az olimpiai részvételt, így "csak" presztizs jellege volt az ötödik helyért vívott találkozónak. Ezt végül az oroszoknak sikerült megszerezni, a mieinket pedig az vigasztalhatta, hogy a magyar csapatból került ki a világbajnokság gólkirálya Perez személyében.
A magyar férfi kézilabda válogatott szombaton, a jugoszlávok legyőzésével már teljesítette a minimális célkitűzést, azaz kiharcolta a jövő évi olimpián való szereplés jogát. Így az oroszok elleni ütközetnek "csak" az volt a tétje, melyik csapat szerzi meg az ötödik helyet.

A mieinket bizonyára fűtötte a visszavágás is, hiszen a csoportmeccsek során balszerencsés körülmények között, mindössze egy góllal kapott ki a magyar válogatott. Egy szinte teljesen üres csarnokban kezdték a találkozót. A magyar csapatban Rosta okozta a legnagyobb meglepetést, aki - az olimpiai kvóta örömére - levágatta bajuszát. Perez számára különösen fontos volt a meccs, hiszen reális esélye volt, a gólkirályi cím elhódítására. Ehhez csak annyi kellett, hogy legalább öt gólt szerezzen a találkozón. Ez eddigi formáját tekintve nem okozhatott különösebb problémát neki.

Hiába játszottak egy nappal korábban kétszeri hosszabbításos meccset a mieink, remekül kezdtek és bár vezettek a találkozó elején az oroszok, Nagy László szenzációsan játszott és a 10. percben már Skaliczki László együttese vezetett két góllal.

Ötgólos orosz előny a szünetre

Azonban nem sok idő volt az örömködésre, hiszen az oroszok gyorsan egyenlítettek, a 13. percben pedig már ők mentek kettővel. A mieink azonban talpra tudtak állni az olimpiai bajnok ellen, és sikerült az egyenlítés. Az oroszok két átlövőjét azonban nehezen tudták tartani Dorosék, aminek következtében a szünetre ötgólos orosz előnyt sikerült "beszerezni".

Rémálom szerűen kezdődött a második harminc perc, hiszen egy perc alatt már hétre nőtt a két együttes közti különbség. Ezen Perez kozmetikázott egy kicsit, de a mieinknek szerencséje sem volt, hiszen Fazekas kétszer egymás után úgy kapott gólt, hogy a labda a kapufáról a hátára, majd a kapuba pattant.

Rastvortsevet továbbra sem tudták tartani Laluskáék, így maradt a jelentős előny. Igaz ehhez az is kellett, hogy a jugoszlávok ellen bravúrt bravúrra halmozó Fazekas igen messze volt csúcsformájától, míg a túloldalon a 42 éves Lavrov remekelt.

Az oroszok nem játszottak jól, az amúgy is langyos iramú mérkőzésen, ezért is volt fájó a már-már nagy hátrány. A mieink csak annak örülhettek a játék ezen szakaszában, hogy a 17. percben Perez gólja után biztossá vált, hogy ő lesz a világbajnokság gólkirálya. Talán ennek, talán másnak köszönhetően, de Fazekas "elkezdett" védeni (fantasztikusan), és a mieink két perc alatt négy gólt lőttek.

Még Fazekas is gólt szerzett

A legszebb a 20. magyar gól volt, amikor Fazekas egy bravúros védés után áészrevette, hogy az orosz kapus a térfél közepén sétálgat és saját hatosáról az egész pályát átdobva szerzett gólt. Majd Gál "alázta meg" a világ egyik legjobb kapusát, amikor a háta mögött dobott gólt, amivel feljöttünk egy gólra.

Ekkor érthetetlenül megtorpantak a mieink, így perceken belül ismét öttel mentek az oroszok, akik emberhátrányból kétszer is eredményesek tudtak lenni. Az utolsó percnek kettős orosz emberelőnnyel és háromgólos orosz vezetéssel mentek neki a csapatok és ezt még kettővel meg is toldották Lavrovék.

Összességében tehát a magyar férfi kézilabda válogatott négy győzelemmel és öt vereséggel zárta a portugáliai világbajnokságot. Az olimpiai kvóta azonban a mieink zsebében, így Skaliczki Lászlónak lesz ideje kísérletezgetni, hogy a lehető legerősebb kerettel tudja felvenni a versenyt a jövő évi athéni játékokon. Külön dícséret illeti Perezt, aki az egész vb-n fantasztikusan játszott és megszerezte a gólkirályi címet.

Az 5. helyért:
Oroszország-Magyarország 30-25 (16-11)

Góldobók: Rasztvorcev 9, Tucskin 7, Ivanov, Moszkalenko, I. Lavrov 3-3, Kamanyin 2, Gorpicsin, Kokcsarov, Krivoszlikov 1-1,
illetve
Nagy, Perez 7-7, Rosta, Gál, Iváncsik, Kertész 2-2, Laluska, Pásztor, Fazekas (kapus) 1-1

Büntetők: 5/3, illetve 4/1
Kiállítások: 10, illetve 10 perc

Skaliczki László, a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya:
- A jugoszlávok ellen már teljesítettük a kitűzött célt, az olimpiai részvétel kiharcolását. Nehéz volt felkészülni az oroszok ellen, többen sérüléssel küszködtek, s a mérkőzés egy rövid szakaszát kivéve nem tudtuk megoldani a feladatot. Összességében örülök a hatodik helynek, s leginkább annak, hogy jövőre Athénban ott lehetünk az ötkarikás játékokon.