Vujity Tvrtko negyedórán át zokogott

2003.02.04. 15:26
Zsolnay Gyöngyi a PVSK egykori több mint százszoros válogatott kosárlabda játékosa, súlyos térdsérülése miatt kénytelen volt abbahagyni pályafutását. Most azonban - ha alacsonyabb osztályban is -, de visszatért.
2000 tavaszán játszott utoljára hivatalos mérkőzést Zsolnay Gyöngyi, a PVSK bedobója. (A csapat bajnok lett és a mérkőzés utolsó momentumaként Zsolnay saját palánkja alól dobott kosarat a soproniak gyűrűjébe.) A folytatás azonban már nem az ünneplésről, nem a kosárlabdáról, hanem a játékos kórtörténetéről szólt.

Zsolnay sérült térde begyulladt, és egy kisebb darabot ki kellett belőle operálni. Két újabb súlyos műtét, ezeket követően pedig féléves és egyéves rehabilitáció következett. A száztízszeres válogatott játékos férjével, Vujity Tvrtkóval együtt mindent megpróbált, ám úgy tűnt soha többet nem játszhat már.

Egészen szombatig. A Péccsel hat szezon alatt négy bajnoki aranyat, és kupagyőzelmet szerző játékos ugyanis visszatért, az NB I/B-s Monor színeiben. (A monoriak egyébként 93-49 arányban bizonyultak jobbnak az FC Tomega gárdájánál, Zsolnay 22 perc alatt 15 pontot szerzett.)

"Meg akartam mutatni a legnagyobb PVSK szurkolónak a férjemnek, hogy fogok én még játszani. A Pécsben sokat látott kosarazni, de mint a felesége még sosem. Nem tervezek nagy visszatérést, játszom, amíg a térdem bírja - mondta Zsolnay az Indexnek.

Arra a kérdésre, vajon mit szól mindehhez Király Sándor, akinek edzései véleménye szerint jelentősen hozzájárultak a súlyos sérülés kialakulásához, csak annyit fűzött hozzá: "Ha teljesen jó lenne a térdem, akkor még ma is a Pécsben és a válogatottban kosaraznék. Ez egy teljesen amatőr csapat, itt mindenki csak a játék szeretetéért játszik. Egyébként pedig nem lehet összehasonlítani a heti tizenkét edzést és két meccset, a heti egy edzés-egy meccs adaggal.

Kosaras-dinasztia
Zsolnay Gyöngy igaz kosaras család tagja. Édesapjaa Oroszlány edzője, míg a húga, az Autópark-PVSK NBI/B-s játékosa. A családi meccset, március 15-én Pécsett játszák.

A visszatérő játékos férje Vujity Tvrtko egészen a meccs kezdetéig semmit nem tudott felesége szándékairól. Feltűnt ugyan neki, hogy felesége az elmúlt hetekben sokat jár el esténként - mint utóbb megtudta: edzésekrei - de olyannyira nem sejtette a valóságot, hogy csak többszöri invitálásra ment ki a Monor meccsére.

"Azt hittem egy új tehetséget fedezett fel Gyöngyi és azt szeretné nekem megmutatni. Amikor aztán nem találtam őt sem a nézőtéren, sem a kispadon, elkezdtem aggódni. Akkor szóltak a körülöttem állók, hogy a pályán van. Innentől kezdve negyedóra kiesett az életemből úgy zokogtam. Az összes barát, rokon, de még a pécsi ismerősök is mindent tudtak, csak én nem" - mondta a riporter a visszatérés körülményeiről.