Katzirz doppingolt a kézilabda vb-n

2003.02.06. 16:20
A magyar férfi kézilabda-válogatott játékosai közül Katzirz Dávid akadt fenn a doppingvizsgálaton a vasárnap zárult portugáliai világbajnokságon. Az Index Törzsasztalába délre vártuk Skaliczki László szövetségi kapitányt, aki feltehetően az események hatására nem látogatott el hozzánk. A szövetség szakmai igazgatója szerint az olimpiai kvótát nem fenyegeti veszély.
Egy egyiptomi játékos után egy magyar is fennakadt a doppingellenőrzésen - hozta nyilvánosságra a Telesport csütörtök déli adásában. Nemsokára az is kiderült, hogy nem meghatározó játékosról, hanem egy kiegészítő emberről, Katzirz Dávidról van szó.

Kovács Péter szerint nem veszítheti el az olimpiát a válogatott

A Dunaferr vb-újonc átlövője nagy valószínűséggel az utolsó, ötödik helyért zajló, de az olimpiai részvétel szempontjából már mellékes oroszok elleni találkozón bukott meg az ellenőrzésen. Amirolid nevű vízhajtót használt, mivel gyakran bevizesedik a lába és ez nehezíti a járást, a futást és az ugrást.

Katzirz egyébként néhány percet volt pályán, akkor a gólkirály Perezt váltotta, miután a honosított magyar klasszis másodszor is hetest hibázott. Emellett kétszer lépett pályára, a szlovénok és a szaúdiak ellen. Utóbbi meccsén jegyezte egyetlen gólját. Ha a két találkozó valemelyikén akadt volna fenn a rostán, akkor hamarabb kijött volna az eredmény.

Felfüggesztették a játékjogát

Kovács Péter, egykori világválogatott átlövő, az MKSZ szakmai igazgatója az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy már beszélt a nemzetközi szövetség illetékeseivel, akik megerősítették: a hatodik helyezést és a vele járó ötkarikás indulási jogot nem veszítheti el Skaliczki László együttese.

Az MKSZ délutáni határozata szerint - orvosi szakvélemények figyelembe vételével - nem kéri a B-próba elvégzését. Katzirz játékjogát felfüggesztették. A Magyar Olimpiai Bizottságot személyesen tájékoztatták az ügyről az érintettek.

15 év magyar doppingkrónika
Csengeri Kálmán, súlyemelő - két év eltiltás
Szanyi Andor, súlyemelő - két év eltiltás
Kecskés Zoltán, súlyemelő - egy év eltiltás
Likerecz Attila, súlyemelő - két év eltiltás
Divós Katalin, atléta - két év eltiltás
Benedek Tibor, vízilabdázó - nyolc hónap eltiltás
Varga Zsolt, vízilabdázó - egy hónap eltiltás
Gécsek Tibor, atléta - két év eltiltás
Ináncsi Vera, atléta - nem tisztázott az ügy
Szekeres Judit, atléta - két év eltiltás
Dobos Gábor, atléta - két év eltiltás
Varga Roland, atléta - figyelmeztetés
Kerekes Zsombor, futballista - három hónap eltiltás
Hercegfalvi Zoltán, futballista - egy év eltiltás
Balaskó Iván, futballista - felmentették
Katzirz Dávid, kézilabdázó - ?
Kovács megjegyezte, ha a játékos szól a csapat orvosainak - mert azt elmulasztotta -, hogy milyen szert használ, és azok ezt jelzik az IHF doppingellenőrző bizottságának, akkor az legális eljárás lett volna, nem lehetne megbüntetni. Bene Gyula, a Dunaferr szakosztály-igazgatója hivatalosan még nem értesült arról, hogy Katzirz doppingolt.

Egynél több játékos lebukása kell a kizáráshoz

dr. Bakanek György, a GYISM tanácsadója, a doppingellen harc egyik elsőszámú hazai irányítója azt mondta: - A sportág előírásai szerint ugyanis egynél több játékosnak kell fennakadnia az ellenőrzésen ahhoz, hogy az következményekkel járjon az egész csapat eredményére.

A Nemzetközi Kézilabda Szövetség doppingellenes szabályozása szerint két évig terjedő eltiltással büntethetik a doppingszert használó játékost. Emellett igaz, amit Bakanek mondott, de ugyanakkor törölhetik azoknak a mérkőzéseknek az eredményeit, amelyeken a doppingoló játékos pályára lépett.

Skaliczki nem érkezett meg

Skaliczki kapitányt délre vártuk az Index Törzsasztalába, kevéssel fél tíz előtt még beszéltünk vele, utána azonban egyszer sem tudtuk elérni. Akkor egyébként Sülysáp közelében volt, mert hiába indult útra újkígyósi otthonából hajnal három órakor, Öcsödnél egy baleset hátráltatta, majd vonatra szállt. Alighanem rendben megérkezett Budapestre, de azóta nem sikerült kapcsolatot létesíteni vele.

Magyar kézilabdás eddig még nem bukott le, a vízilabdások között azonban volt két pozitív lelet is, az egyik Benedek Tiboré, a másik Varga Zsolté. Előbbi hosszas pereskedés után nyolc, utóbbi egyhónapos eltiltást kapott. Világversenyen - a '88-as olimpián - utoljára két súlyemelő, Szanyi Andor és Csengeri Kálmán doppingolt, előbbi ezüstérmét, utóbbi negyedik helyezését veszítette el.