Katzirz: elfelejtettem megbeszélni a csapatorvossal

2003.02.06. 17:04
- Nem doppingoltam, mert semmiféle sztereoidot nem fogyasztottam. Néhány nappal a mérkőzés előtt bevettem viszont egy fél vízhajtót, amiről most megtudtam, hogy rajta van a tiltólistán. A legnagyobb hibát azzal követtem el, hogy nem beszéltem meg előtte a csapat orvosával - nyilatkozta az Indexnek a portugáliai világbajnokságon pozitív doppingtesztet produkáló válogatott kézilabdázó, Katzirz Dávid.
Pozitív eredményt hozott a magyar válogatott átlövőjének, Katrzirz Dávidnak a doppingtesztje a kézilabda-vb-n. Az doppingvád nyilvánosságra kerülés után megjelent első hírek szerint Katritz Amirolid nevű vízhajtót használt, amit egyébként legálisan is megtehetett volna, ha a csapat vezetése ezt előre bejelenti a nemzetközi szövetség(IHF) doppingellenőrzési bizottságának. A Dunaferr fiatal átlövője azonban nem értesítette a csapat orvosát, amint azt játékos az Indexnek adott nyilatkozatában is megerősítette.

Fél szem vízhajtó

"Nem doppingoltam, mert semmiféle szteroidot nem fogyasztottam" - jelentette ki Katzirz. A doppingellenőrzésen mégis fennakadt kézilabdázó ugyanakkor elmondta, hogy hetekkel a világbajnokság előtt Amirolid nevű vízhajtót váltott ki egy gyógyszertárban, amit több éve szed magas vérnyomása és időnként bevizesedő lába kezelésére. Ebből szedett be egy fél tablettát néhány nappal az oroszok elleni mérkőzés előtt.

"Fogalmam se volt arról, hogy ez a gyógyszer is tiltólistán van. A legnagyobb hibát persze nem is azzal követtem el, hogy Amirolidot fogyasztottam, hanem hogy elfelejtettem megbeszélni ezt a csapat orvosával" - mondta a játékos, akit a pozitív teszteredmény hírével szerda este hívtak fel a szövetségből.

"Először nem is értettem miről van szó, sohasem szednék sztereoidot, és minden szempontból ellenzem a doppingot. Az első hírek után nagyon megijedtem, főleg mert attól tartottam, hogy a csapat eredményeit is megsemmisíthetik. Megnyugtató ugyan, hogy ez nem következhet be, de persze ezzel együtt is nagyon el vagyok keseredve" - mondta a fiatal kézilabdázó, aki éppen ügyvéd édeaspjával (Katzirz Bélával, az egykori válogatott futballkapussal) elemezte az ügy lehetséges jogi következményeit.

Enyhe ítéletre, de eltiltásra számít

Katzirz szerint egyébként nincsen szükség B-próbára - a szövetség is ezt álláspontot képviseli az enyhébb, vagyis egy éves eltiltás reményében -, hiszen elismeri a tiltott vízhajtó fogyasztását.