15 éves sakkzseni győzte le Kaszparovot

2003.02.24. 11:23
Minden idők egyik legerősebb tornáján a világranglista vezető Garri Kaszparov a második fordulóban kínos vereséget szenvedett a 15 éves azeri Tejmur Radzsabov ellen. A magyar induló, Lékó Péter az első fordulóban legyőzte a fiatal titánt, és hétfőn mérkőzik az egykori világbajnokkal.
Az év legerősebb sakktornája szombaton kezdődött el a spanyolországi Linaresben. Mindkét világbajnok - Kramnyik, Ponomarjov - és a világranglista legjobbjai, köztük az ötödik Lékó Péter is asztalhoz ül a szuperversenyen, így nem véletlenül kapott XX-as minősítést, ami az elmúlt években is ritkaságnak számított.

Kaszparov elnézte az egyik tisztjét

A világbajnok Kramnyik kihívója, Lékó győzelemmel indult a viadalon, a világ jelenlegi legfiatalabb nagymesterét, a 15 éves Tejmur Radzsabovot győzte le, akivel a bledi sakkolimpián olimpián remizett.

Eredmények
1. forduló:
Radzsabov (azeri)-Lékó 0-1
Kramnyik-Kaszparov (oroszok) döntetlen
Anand (indiai)-Ponomarjov (ukrán) 1-0
2. forduló:
Kaszparov-Radzsabov 0-1
Vallejo-Anand döntetlen
Ponomarjov-Kramnyik 0-1
Az állás: 1. Anand és Kramnyik 1.5-1.5 pont, 3. Lékó és Radzsabov 1-1, 5. Vallejo és Kaszparov 0.5-0.5, 7. Ponomarjov 0
Lékó és Vallejo egy-egy mérkőzéssel kevesebbet játszott.
Lékó nagyszerű rajtja után vasárnap a torna legnagyobb szenzációjára került sor, hiszen az azeri javított mérlegén, mégpedig a világranglista-vezető Garri Kaszparov ellen. Ráadásképpen Radzsabov sötéttel játszott.

Hétfőn világossal játszik Lékó Kaszparov ellen

Kaszparov szokásos e4-es kezdésére a francia védelmet választotta az ifjú titán, és riválisa középen rekedt királya ellen remek hadállást dolgozott ki, és tüstént kihasználta, hogy Kaszparov elnézte az egyik tisztjét. (Ezt megelőzően áldozatát nem fogadta el Kaszparov.)

Az orosz nagymester az elmúlt négy évben mindössze egyetlen vereséget gyűjtött be nemzetközi tornákon, akkor a bosnyák Szokolov múlta felül. A legutóbbi nagy tornákon pedig rendre ő diadalmaskodott. Most azonban nehéz helyzetbe kerülhet, kivált, ha a hétfői Lékó elleni partiját sem képes hozni. Legutóbbi meccsükön a magyar nagymester állt közelebb a győzelemhez, a sakkolimpián azonban nem találta meg a nyerő lépést a végjátékban, így kénytelen volt fél ponttal beérnie.

Ponomarjovnak pontja sincs

Még Kaszparovnál is gyengébben rajtolt az ukrán Ruszlan Ponomarjov, aki a világbajnoki cím védője, és a múlt héten kiadott értesülések szerint júniusban, Buenos Airesben teszi kockára elsőséget, épp Kaszparov ellen, aki így ismét világbajnok lehet.