Magyarország 25 ezer dollárral támogatja a doppingellenes harcot

2003.03.02. 14:27
Hétfőn kezdődik Koppenhágában a sportvilág doppingellenes harcának legújabb fejezeteként a WADA világkonferenciája. A tiltott teljesítményfokozók totális visszaszorítása érdekében a NOB által alapított szervezetet a tagországok tartják fenn, Magyarország idén is, jövőre is 25-25 ezer dollárral járul hozzá a költségekhez.
A szinte mindenki által támogatott doppingellenes elvek gyakorlatba átültetését több tényező nehezíti. Az 1999 novemberében alapított, lausanne-i székhelyű Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség költségvetését a NOB, illetve a tagállamok közösen állják, van olyan ország is, amelynek többszázezer dollárt kell átutalnia.

Az Európai Unió tagjai viszont épp a minap jelezték: ha nem sikerül mindenkit bevonni a tiltott szerek elleni globális harcba, akkor a kormányaik megvonják erkölcsi és anyagi támogatásukat az ügynökségtől. Gondot okoz például, hogy a tengerentúli kosárlabda-, baseball-, jégkorong- és amerikaifutball-bajnokságokban több olyan készítmény van forgalomban, amelyek ugyan szerepelnek a WADA tiltó listáján, a sportolóknak mégsem kell tartaniuk a komolyabb szankcióktól.

Több szakértő felvetette: személyiségi jogokat sérthet, hogy egy sportolónak mindig - még a szabadsága idején is - tájékoztatnia kell az illetékeseket tartózkodási helyéről, a szúrópróbaszerű, előre be nem jelentett ellenőrzésekre ugyanis csak így kerülhet sor.

- Ez a rendszer tulajdonképpen már eddig is működött. Így az igazi problémát az okozza, hogy néhány esetben túlkapások történtek. A mintavételre érkező szakemberek ugyanis nem egyszer meglehetősen udvariatlanul végezték a dolgukat. Ha ez a gyakorlat esetleg általánossá válik, a versenyzők joggal érezhetik majd magukat űzött vadnak - fogalmazott Aján Tamás MOB-főtitkár, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke, a WADA irányító testületének tagja.

A WADA az elmúlt szűk három és fél évben komoly küzdelmet folytatott azért, hogy legalább a nemzetközi sportszövetségeket egységesen maga mögé állítsa. A legtöbbel hamar megegyezett, néhány azonban - így a labdarúgóké, a teniszezőké és a kerékpárosoké - sokáig "húzódozott".

- Léteznek egyébként olyan sportágak is, amelyeknek azért vannak fenntartásaik, mert korábban is nagy energiát fordítottak az ellenőrzésekre, és ehhez képest a WADA belépésével nem sok változást, javulást észleltek - mondta Aján, aki egyúttal hangsúlyozta: a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség ellenőrzései nem váltják ki a sportági szövetségek, a nemzeti olimpiai bizottságok kontrolljait, vagyis azokra természetesen ezután is sor kerül.

A koppenhágai világkonferencia legfontosabb teendője az egységes doppingkódex elfogadása lesz. Magyarországot népes delegáció képviseli, melynek vezetője Mesterházy Attila, a GYISM politikai államtitkára, tagjai: Bakanek György, a sporttárca szakértője, Kamuti Jenő, a MOB orvosi bizottságának elnöke, Berkes István, a Sportkórház főigazgató főorvosa és Tállai András, az athéni olimpiai csapat vezető orvosa.