Letartóztatások Siófokon is

2003.03.10. 21:23
A Ferencváros-Újpest meccs árnyékában vidéken is tomboltak a magyar foci színvonalát is alulmúlni képes úgynevezett "ultrák" az NB1 hétvégi nyitófordulójában. Siófokon a nullához közelítő számú szurkoló között is akadt néhány idóta, aki betámadta a vendég MTK ugyancsak elenyésző számú nézőjét, Győrött pedig a Videoton vendégjátéka kapcsán ment egymásnak a két keménymag.
Elég komoly rendőri felügyelet mellett zajlott a hétvégi FTC-Újpest találkozó, és a fokzott készültség eredményével utólag is elégedettek lehetnek a rendezők, miután az előzetes várakozásokhoz képest szernyébb utcai harcokkal úszta meg a történetet a rejtélyes okokból továbbra is meccsre járó (ezúttal több mint tízezres) közönség. Néhány letartóztatás azért elkerülhetetlen volt (a korábban megjelent hírekkel szemben nem négy, hanem hat szurkolót emeltek ki), a legszebb pedig az, hogy az egyik előállított szurkolóról kiderült, hogy rendőr.

Sziszegnek a Viperák

Miközben a közfigyelem leginkább az Üllői útra összpontosult, a mindössze néhány tagból álló "Siófoki Viperáknak" is sikerült bejátszaniuk magukat az országos sajtóba. A Balaton-parti egyesület mérkőzéseinek törzsközönsége ugyan simán elférne egy nagyobb moziteremben, és a vendég MTK-t sem szokta egy-két tucat szurkolónál több vidékre elkisérni, a hazai keménykedőknek azonban sikerült megtalániuk a vendégeket.

A Viperák antiszemita vinnyogásokkal szórakoztatták magukat a meccs közben, utána pedig (már a stadionon kivül) rátámadtak a hazafelé induló MTK-sokra.

"A hazai tíz fős ultrák egész mérkőzésen rasszista megjegyzéseket tettek brazil csatárunkra, megfenyegették a stadionban helyet foglaló szurkolótáborunkat, majd a mérkőzés végén többen meg is indultak az MTK-sok felé. Stábunk szeme láttára a tribünön is történt atrocitás, sőt a sportpályán kívül két hazai drukker rátámadt a kivonuló MTK-s fiatalokra, elvették tőlük sáljaikat, a transzparenseket, ám szerencsére ekkor jöttek a rendőrök és rövid hajsza után ellkapták a két huligánt" - írta az esetről az MTK honlapja.

Azt hitte, hogy fradistákra támad

"A rendezők nem kértek biztosítást, ezért csak a stadion környékén teljesítettünk fokozott szolgálatot, a várható forgalomnövekedés miatt" - nyilatkozta az Indexnek Horváth Gyula alezredes, a Siófoki Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának vezetője. A rendőrtiszt elmondta, hogy nem sokkal a mérkőzés után MTK szurkolók kérték kollégái segítségét, miután társaikat megtámadták a helyi keménymag tagjai. A helyszínre érkező rendőrök elöl azonnal futásnak eredtek a siófoki ultrák, de gyorsan elkapták őket.

"Jellemző, hogy egyikőjük azt hitte, hogy fradistákat támadt meg" - mondta Horváth alezredes, aki elmondta még, hogy három fiatalemberrel szemben indítottak eljárást csoportos garázdaság miatt, egyikőjüknél pedig ez hivatalos személy elleni erőszak alapos gyanújával is kiegészül, miután rátámadt a vele szemben intézkedő rendőrre.

Sallói István, a siófokiak klubigazgatója nyilvánosan megkövette a vendég fővárosiak szurkolóit. "A klub nevében messzemenőkig elítélem a rendbontók viselkedését és elnézést kérek az kék-fehér szurkolóktól. Siófokon eddig sem volt rendbontás és remélem a jövőben sem lesz" - mondta Sallói.

Fehérvár vs. Győr

Győrben már a vendég Videoton szurkolóinak délutáni megérkezésekor is kereste egymást a két tábor, de a hazaiak ekkor még nem vették fel a harcot. A Nemzeti Sport tudosítása szerint a rendőrök később gázspray-t alkalmaztak mintegy százötven fehérvári ultrával szemben, majd csaknem fél órán át nem engedték be őket a stadionba. Később csak az utolsó pillanatban tudták megakadályozni, hogy tömegverekedés törjön ki a két keménymag között.