Gerzson
-3 °C
3 °C
Kékesi Márton
ma 02:00
Kékesi Márton
Alpesi sí

Nehéz sorsolás a kézilabda kupákban

2003.03.11. 13:43
Nem kísérte szerencse a magyar férfi kézilabda kupacsapatokat a keddi bécsi sorsoláson. A tavalyi döntős Veszprém a 2001-ben győztes spanyol Portland San Antonióval találkozik a Bajnokok Ligájában, míg az EHF Kupa elődöntőjébe jutott Dunaferre az orosz Dinamo Asztrahany vár. Mindkét csapatunk idegenben kezd.
Nem kezdődött jól a hét a veszprémi kézilabdázóknak. Kiderült ugyanis, hogy a csapat kapusa Sterbik Árpád súlyos térdsérülést szenvedett a dán Kolding elleni negyeddöntő visszavágóján. A szerb kapus még az első játékrészben megsérült, de végig a pályán maradt, így jelentős érdemeket szerezve a tízgólos - továbbjutást érő - győzelemben.

Sterbik hetekre kidőlt

A folytatásban is térdvédővel és fájdalomcsillapítókkal védett - még gólt is dobott -, de hétfő reggelre olyan fájdalmai lettek, hogy azonnal orvoshoz fordult, aki megállapította, hogy a porc sérülése és a szalagok húzódása mellett a csont is megrepedt. Előreláthatólag több hetet ki kell hagynia.

Ilyen előzmények után várták Élesék a keddi sorsolást, ahol a három lehetséges ellenfél közül a legerősebbet "sikerült" húzniuk. Portland San Antonio három évvel korábban éppen a Dunaferr-t verte a KEK döntőjében, majd egy évvel később a legrangosabb európai kupasorozatban is diadalmaskodni tudott.

Tavaly a Veszprém ment tovább

A két gárda tavaly ugyancsak az elődöntőben találkozott, azzal a különbséggel, hogy akkor Veszprémben volt az első mérkőzés. A magyar bajnok előbb 27-19-re nyert, majd idegenben 27-21-re kikapott, így 48-46-os összesítéssel jutott a Magdeburg elleni fináléba. A Portland San Antonio most a negyeddöntőben éppen a címvédő németeket verte ki.

Az elődöntők párosításai:
Bajnokok Ligája:
PORTLAND SAN ANTONIO (SPANYOL)-VESZPRÉM
Prule 67 Ljubljana (szlovén)-Montpellier (francia)

EHF Kupa:
DINAMO ASZTRAHANY (OROSZ)-DUNAFERR
Barcelona (spanyol)-BM Altea (spanyol)

KEK:
Redbergslids (svéd)-Lemgo (német)
Ciudad Real (spanyol)-Celje Pivovarna Lasko (szlovén)

A Dunaferr messzire és drágán utazik

A dunaújvárosiaknak sincs szerencséjük, hiszen nagyon el akarták kerülni a Dinamo Asztrahanyt. Az utazás költsége három-négyszerese, mintha a spanyol Barcelonához vagy BM Alteához kellene látogatni. Oroszországba fejenként 50 dollárba kerül a vízum, és akár négy napig is eltarthat a túra.

Az első mérkőzésre március 29-én vagy 30-án kerül sor, a visszavágót egy héttel később rendezik. Mindkét magyar csapat idegenben kezd.

Nyilatkozatok:
Zdravko Zovko, a Veszprém vezetőedzője:
- Nem örülök, hogy megismétlődik a tavalyi elődöntő, bár a végeredménnyel elégedett lennék. Tudom, sokan azt tartják előnyösnek, hogy a visszavágó legyen otthon, én mégis jobban szeretem, ha az első mérkőzést rendezhetjük mi. A tapasztalt, rutinos játékosokból álló Portland világviszonylatban is az utóbbi évek egyik legjobb csapata. Felvételről láttam a címvédő Magdeburg elleni két negyeddöntős összecsapását. Mit mondhatnék? Nem lesz egyszerű dolgunk, sok függ a formábahozástól, erre kevesebb, mint három hét áll rendelkezésünkre. Bízom benne, hogy a sérült Sterbik felépül addigra.

Sári Árpád, a Dunaferr technikai igazgatója:
- Nem igazán ismerjük az Asztrahanyt. Annyit tudunk, hogy a keretében sok fiatal szerepel, és nem lehetnek rosszak, hiszen a negyeddöntőben Bundesliga-csapatot, a Nordhornt búcsúztatták. Az utazás megszervezése maga a katasztrófa, gyorsan kell beszerezni a vízumokat és lekötni a repülőjegyeket.