Jöhetnek a ki-ki meccsek

2003.03.17. 09:37
Kedden befejeződtek a szentpétervári jégkorong világbajnokság középdöntői, csütörtöktől már az egyenes kieséses rendszerben zajló negyeddöntők következnek. A torna eddigi legnagyobb meglepetése, hogy a házigazda orosz válogatott utolsó lett középdöntős csoportjában, így nem jutott a legjobb nyolc közé - ez minden idők leggyengébb vb-szereplését jelenti s Szbornaja, és a bukást Jakusev kapitány számára.

Martin Lapointe
A kanadaiak sztárokkal erősítik meg csapatukat
A torna eddigi legkellemesebb meglepetését a svájciak okozták, akik másodikként kerültek a nyolc közé, de lehet, hogy nem jól taktikáztak, ugyanis az elődöntőbe jutásért Kanada ellen kell mérkőzniük. Azzal a Kanadával, mely csak az utolsó pillanatban került a negyeddöntőbe, de rögtön el is kerülte a húzósnak ígérkező észak-amerikai derbit. Ráadásul a Juharlevelesek erősítenek is a továbbiakra: újabb különítmény érkezett az NHL-ből éppen kiesett csapatokból (csak a példa kedvéért: Martin Lapointe eddig a Detroit Red Wings-szel a Colorado ellen meccselt, míg Owen Nolan jelenleg vezeti a playoff góllövőlistáját).

Az ebből a párharcból az elődöntőbe masírozó válogatott ellenfele minden valószínűség szerint a címvédő cseh csapat lesz, mely ismét rendkívül jól ötvözte a hazai tehetségeket az "amerikai" menőkkel. A csehek még úgy is a legfőbb favoritnak számítanak, hogy az első számú közönségkedvencnek számító Dominator, alias Dominik Hasek fáradságra hivatkozva lemondta a vb-részvételt. A többiek így is rendkívül erősek.

Bure, az NHL gólkirálya és az oroszok csalódást okoztak
A másik ágon skandináv rangadóra kerül sor a négy közé jutásért. A csoportjukat megnyerő finnek, a másik csoportban negyedik svédekkel találkoznak. A két hoki-hatalom párharca mindig kétesélyes, s ez most sincs másképp. Tény, a finnek valamivel egységesebbnek tűnnek, de a háromkoronások viszont igazi rájátszás-specialisták. Nehéz tehát jósolni, mint ahogy nagy küzdelem és kőkemény csata várható az Egyesült Államok - Szlovákia mérkőzésen is. Az USA nehezen lendült bele, csak ikszeltek Svájccal, utána azonban már nem volt megállás a csoportgyőzelemig. Sokáig jól ment északi szomszédainknak is, de úgy látszik megviselte őket, hogy elvesztették a csehek elleni presztízsmeccset, mert utána rögtön kikaptak Kanadától is. Ennek lehet, hogy a negyeddöntőben isszák meg a levét.

A negyeddöntők párosítása
Egyesült Államok - Szlovákia
Finnország - Svédország
Svájc - Kanada
Csehország - Lettország
Négy válogatott a csendes állóvízben ragadt. A házigazdák legnagyobb bánatára ezek közé tartozik az orosz válogatott is, mely hiába állított ki majd egy teljes NHL-csapatot, nem sikerült nekik semmi. A közönség persze el is fordult a csapattól, akik hiába győzték le az utolsó körben a svédeket, ez még szépségtapasznak is kevés volt. Az oroszokéhoz hasonló sorsra jutott a fehérorosz, a norvég és az olasz válogatott, akik viszont örülnek, hogy idáig eljutottak és nem kellett a kiesés ellen küzdeniük.

Az alsóházban csak az utolsó fordulóban dőlt el, hogy mely csapatok készülhetnek jövőre egy osztállyal lejjebb. A franciák hiába verték meg Japánt, Ukrajna nem tette meg nekik azt a szívességet, hogy megverje az osztrákokat, így a gallok és a japánok estek ki az elitből.

Statisztikák

Kanadai táblázat
9: Todd Bertuzzi (5+4) - Kanada, Trond Magnussen (3+6) - Norvégia
8: Miroslav Satan (7+1) - Szlovákia, Arnaud Briand (4+4) - Franciaország, Maurice Rozenthal (3+5) - Franciaország, Jiri Dopita (3+5) - Csehország
7: Laurent Meunier (4+3) - Franciaország, Tomas Vlasak (3+4) - Csehország, David Vyborny (3+4) - Csehország, Gian-Marco Crameri (2+5) - Svájc
Góllövőlista
7: Satan
5: Bertuzzi
4: Briand, Meunier, Aleksandrs Belavskis - Lettország, Christoph Brander - Ausztria, Pavel Bure - Oroszország, Kristian Huselius - Svédország, Niko Kapanen - Finnország, Rijan Kuwabara - Japán, Vitalij Litvinyenko - Ukrajna, Per Skroder - Norvégia, Steve Sullivan - Kanada, Bruno Zarrillo - Olaszország
Gólpasszlista
6: Magnussen
5: Crameri, Dopita, Rozenthal, Tomi Kallio - Finnország, Richard Kapus - Szlovákia, Michael Nylander - Svédország, Kimmo Rintanen - Finnország, Ryan Smyth - Kanada, Szerhij Varlamov - Ukrajna, Lubomir Visnovsky - Szlovákia
Kiállítások (perc)
42: Varlamov
39: Kijosi Fujita - Japán
27: Borisz Procenko - Ukrajna
26: Christopher Paul Bartolone - Franciaország
18: Giuseppe Busillo - Olaszország, Herbert Hohenberger - Ausztria, Vezio Sacratini - Olaszország

Kapusok
Védési hatékonyság
Jose Theodore - Kanada 95.16%
Reto Pavoni - Svájc 92.86%
Reinhard Divis - Ausztria 92.54%
Tommy Salo - Finnország 92.31%
Roman Cechmanek - Csehország 92.03%
Damiain Rhodes - USA 92.00%
Gólátlag
Theodore 1.2/meccs
Salo 1.61/meccs
Rhodes 2.0/meccs
Cechmanek 2.2/meccs
Pavoni 2.25/meccs
Arturs Irbe - Lettország 2.33/meccs