Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Baróti Lajos Fair Play Díj alakult

2003.03.19. 15:58
Iskolás sportolók és edzőik kaphatnák meg az elismerést, amit az egykori futballkapitányról neveztek el.
Az Európai Labdarúgó Szövetség(UEFA) 2000-ben fair-play díjjal ismerte el a korábbi labdarúgó szövetségi kapitány, Baróti Lajos hatvanéves munkásságát. Baróti Lajos négy világbajnokságon - 1958, 1962, 1966, 1978 - át vezette a magyar válogatottat.

A díj átvétele után már megfogalmazódott az elképzelés, mely szerint Magyarországon Baróti Lajos Magyar Fair Play Díjat adjanak át, ám a pontos kidolgozásra eddig kellett várni. A cél egyértelmű: a sportszerűség szellemét fenntartani,

Az egyesület tervei szerint minden hónapban átadnák ezt az elismerést, amelyik egyelőre nem jár pénzzel. Három kategóriát díjaznának. Jutalmaznák, aki a cselekedetével emelkedik ki, ugyanúgy megemlékeznének egy-egy életműről valamint a kiemelkedő szponzori tevékenységről.

A jelöltek felkutatása médiatámogatók révén történik, kiválasztása a Fair Play Egyesület feladata. Az egyesület tiszteletbeli elnöke Baróti Lajos, és értelemszerűen ő is adja át az okleveleket. Különös hangsúlyt fektetnek a szervezők az iskolás sportolók és edzőik elismeréseire, hiszen a sportszerűségre már gyerekkorban kell nevelni. Kamuti Jenő, fair play-díjas olimpiai ezüstérmes tőrvívó elismeréssel szólt a kezdeményezésről.