Sára, Márió
2 °C
6 °C

Megrendezik a malájziai Forma-1-es versenyt

2003.03.21. 04:59
Az Irak elleni háború miatt több sportesemény elmarad(t), vagy legalábbis veszélybe került a megrendezése. Washingtonban lefújták a hagyományos marathoni versenyt,
A március 25. és április 16. között tervezett 20 éven aluliak labdarúgó-világbajnokságát a válság miatt már korábban, március 6-án elhalasztotta a nemzetközi szövetség. Az biztos, hogy a tornát változatlan helyszínen, vagyis az Egyesült Arab Emírségekben rendezik, de még nem tudni, mikor.

Elmarad a Washington Marathon

Ugyancsak elmarad a Washington Marathon: a vasárnapi futóverseny szervezői eredetileg 15 országból 6800 résztvevőre számítottak, de a támadás megindítása óta több mint 1200 aggódó telefont, illetve elektronikus levelet kaptak. Ezután döntöttek úgy, hogy nem rendezik meg a viadalt.

A észak-amerikai profi baseball-liga szervezoi még kedden határoztak úgy, hogy nem a jövő héten és nem Japánban kerül sor az idei bajnokság nyitányára. Az Oakland Athletics és a Seattle Mariners két összecsapását kedden és szerdán tartották volna Tokióban.

Irak foci válogatottja játszana

Van olyan esemény, amelynek új helyszínt kellett keresni: Bagdad helyett Szíria fovárosában, Damaszkuszban kerül sor az Irak-Vietnam labdarúgó olimpiai eloselejtezore április 5-én.

Több viadalt viszont nem befolyásol a háború. Sor kerül a hétvégi Forma-1-es Malajziai Nagydíjra. Ahmad Musztafa, a futam menedzsere azt mondta, hogy gondoskodtak a résztvevok biztonságáról, és megtették a megfelelő intézkedéseket: 300 rendfenntartó lesz szolgálatban a GP alatt.

Biztonságban a korcsolyások

A pénteken kezdődő varsói rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokság megrendezése sincs veszélyben. 34 ország nevezett, és már minden induló a helyszínen van, így az amerikaiak is - az olimpiai bajnok Apolo Anton Ohnóval az élükön - megérkeztek a lengyel fovárosba.

Nem halasztották el az Abu-Dzabiban a csütörtöki, 35 ezer dollár összdíjazású, 16 km-es nyíltvízi úszó Világ Kupa-versenyt sem. A Nemzetközi Úszószövetség ugyanakkor az elmúlt héten az iraki válságra hivatkozva lemondta a március 14-i versenyt, amelynek Dubai adott volna otthont.

Biztonságban a sílövők is

Nem szakítják félbe az oroszországi sílövő-világbajnokságot és az iraki háború ellenére megrendezik a jövő hétfőn kezdődő mukorcsolya és jégtánc világbajnokságot Washingtonban.

Néhány esemény sorsa bizonytalan. Jacques Santini, a francia labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint el kellene halasztani az Izrael elleni április 2-i Eb-selejtezőt. A japán szövetség napokon belül dönt arról, hogy a válogatott elutazzon-e az Egyesült Államokba a jövő hétre lekötött két barátságos mérkozésre. Az illetékesek szerdán még úgy foglaltak állást, hogy mindenképpen megtartják a túrát, de az iraki háború kitörése miatt elbizonytalanodtak.

Vannak, akik félnek: Grant Hackett, olimpiai és világbajnoki aranyérmes ausztrál úszó garanciát kér az amerikaiaktól, különben nem vesz részt az április 6-án Indianapolisban sorra kerülo válogatott csúcstalálkozón. Ugyanakkor a libanoni kosárlabda-bajnokságban szereplő 15 amerikai játékos és edző nem érzi magát biztonságban, és ezért már elhagyták a közel-keleti országot.