Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Jelenleg is ketyeg a napi hétmilliós kötbér

2003.03.26. 12:24
Miután a francia Bouygues cég nem tudta határidőig teljesíteni a szerződésben vállaltakat a Budapest Sportaréna és környékének felépítésével, így napi hétmilliós kötbért kénytelen fizetni a GYISM-nek.
Több, a Budapest Sportarénát övező épület, így a Volán, a Posta és a Sportmúzeum épületein is folynak még a kivitelezési munkák, s nem készültek el teljes mértékben a buszpályaudvar közúti és gyalogos kapcsolatai sem. Egyebek mellett ezért tagadta meg a GYISM a közbenső átvételi igazolás kiadását az Aréna közvetlen környezetével, az úgynevezett emeltszintű városi térrel kapcsolatban.

Napi 7 millió

A tárca illetékeseinek megállapítása szerint, mivel a szükséges szerződési feltételek nem teljesültek, a megrendelő jogosulttá vált a késedelmi kötbér igénylésére. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a minisztérium napi hétmillió forintot tart vissza fizetési kötelezettségéből.

A minisztérium tájékoztatása szerint két alapvető feltétele van a közbenső átvételi igazolás kiadásának: az egyik valamennyi munka elvégzése (leszámítva a "kisebb tűrhető hibák" megszüntetését), a másik a teljesítés ellenőrzésének befejezése. Azonban ennek a két feltételnek egyike sem teljesült határidőre.

A papírokkal is gondok vannak

Ám az ország legmodernebb rendezvénycsarnokával nem csak gyakorlati lemaradások vannak, hiszen több dokumentációs hiányosság is akad: a kiviteli tervek jegyzéke, a felelős tervezői és a teljességi nyilatkozatok várnak pótlásra. A dokumentumok hiánya és a munkák késedelme miatt a 27(!) közösen megállapított teljesítési ellenőrzés egyike sem fejeződött be, egy pedig el sem kezdődött.

Mint közismert, magát az arénát az eredeti megállapodás értelmében tavaly december 15-én kellett volna átadni, de január 13-án szerződés- és ennek következtében határidő-módosításra került sor. Az átadás-átvétel azonban az új időpontra, február 24-ére sem realizálódott, a közbenső teljesítési igazolás kiadására - kizárólag a csarnok vonatkozásában - március 3-ai fordulónappal került sor. Addig napi 21 millió forintos kötbért kellett fizetnie a beruházó francia Bouygues-nak. Most viszont a teljes beruházás befejezésére előírt március 15-ei határidő sem teljesült, ezért napi 7 millió Ft kötbér jár a megrendelőnek.

A GYISM illetékese szerint több olyan pont is van a szerződésben melyek ellenőrzésére csak a nyáron, vagy már folyamatos működés közben van lehetőség. Ez vonatkozik például a légkondicionáló berendezés működőképességének ellenőrzésére, tesztelésére is.

Biztosak benne: a hoki vb-re kész lesz

A GYISM irányítói változatlanul biztosra veszik, hogy az április 15-én kezdődő divízió I-es jégkorong világbajnokságot már felkészülten, minden igényt kielégítően lesz képes fogadni a Budapest Sportaréna, addigra elkészülnek a létesítményhez kapcsolódó, azt kiszolgáló épületek, s a csarnok nem csak belső kialakításával, hanem környezetét illetően is méltó otthona lesz a premiert jelentő fontos sporteseménynek.