Hat hónapra tiltották el a doppingoló magyar kézist

2003.03.27. 15:51
Az IHF illetékes bizottsága csütörtökön tájékoztatta a magyar szövetséget a Katzirz Dávid elleni szankcióról. Mint ismert, a magyar válogatott kézilabdás szervezetében tiltott szert találtak a Portugáliában rendezett vb-n, az oroszok elleni mérkőzés után. Az indoklás szerint a teszt eredménye, és a játékos beismerése alapján egyértelműsíthető, hogy doppingvétség történt.
A Nemzetközi Kézilabda Szövetség doppingvétség miatt hathónapos eltiltással sújtotta Katzirz Dávidot. A Dunaferr és a magyar válogatott átlövőjének szervezetében amilorid nevű vízhajtót találtak a 2-án Oroszország ellen játszott vb- mérkőzés után elvégzett vizsgálat során. Katzirz legközelebb augusztus 7-én léphet újra pályára. Az ítélet nem jogerős, fellebbezni egy hónapon belül lehet.

Az amilorid szedése előnnyel nem járt, enyhítő körülmény az is, hogy Katzirz nem kérte a B-próbát, hanem elismerte: egy nappal a találkozó előtt szedte be a gyógyszert. Igaz, amikor az ellenőrök mintát vettek tőle, akkor még azt mondta: nem fogyasztott semmit, ami a doppinglistán szerepelhet. Az eltiltás a pozitív teszteredmény kimutatásának időpontjától, azaz február 7-től lép(ett) érvénybe.

Előzetesen több szakember is arról tájékoztatott, hogy a most kiszabottnál hosszabb büntetésre is számíthattam volna. Ebből a szempontől örülök, hogy "csak" hat hónapig nem léphetek pályára. Úgy látom, hogy nincs értelme fellebbezni, de erről véglegeset még nem tudok mondani - nyilatkozott az MTI-nek a 23 éves játékos.

Sinka László, a magyar szövetség főtitkára osztja az átlövő véleményét, hozzátéve: nem lenne értelme fellebbezni, mert nincs esély arra, hogy mérsékeljék a büntetést. Skaliczki László szövetségi kapitány sajnálatosnak tartja az esetet, de hangsúlyozta: elégedett azzal, hogy Katzirz egy évnél rövidebb ideig nem léphet csak pályára.

Az átlövő a válogatott két tétmérkőzéséről fog hiányozni: a Macedónia elleni júniusi Eb-selejtezőket kénytelen kihagyni. Klubja viszont az EHF Kupa elődöntőjében (esetleg fináléjában) és a bajnoki hajrában sem számíthat rá.

A vb-n a magyar együttes az olimpiai szereplést érő hatodik helyen végzett, de Katzirz lebukása és eltiltása nem veszélyezteti az athéni indulást, mert a súlyosabb következményekhez legalább két játékos doppingvétsége kell.