A Napoli nyerte a vízilabda KEK-döntőt

2003.03.30. 06:08
Egygólos vereséget szenvedett Posillipo Napoli otthonában a Vasas vízilabda csapata, így az olasz együttes nyerte az utolsó alkalommal kiírt Kupagyőztesek Európa Kupáját. A Honvéd simán vert a francia Nizzát, és veretlenül jutott a BL négyes döntőjébe.
A Posillipo Napoli győzelmét valószínűsítette szinte minden körülmény a vízilabda KEK-döntő visszavágója előtt. Az első, budapesti mérkőzésen a Kásással és Steinmetz Barnával megerősített olaszok négygólos Vasas előnyt dolgoztak le, és értek el rendkívül értékes döntetlent, ráadásul pár nappal később lemondott Somossy József, az angyalföldiek edzője.

A nápolyi uszodába ingyen engedték be a nézőket, így a házigazdákat hétezer drukker hajtotta, igaz a legnépszerűbb magyar vízilabda csapatot is több, mint száz szurkoló kísérte el.

Postiglione létszámfölényes találatára viszonylag hamar válaszolt Varga Tamás, szintén emberelőnyből. Ezután azonban a hazaiak vették át az irányítást és a vezetést, ráadásul a nyitó negyed végéig kétgólos különbséggel (3-1).

A folytatásban öt perc telt el újabb találat nélkül, de Rath révén a hazaiak még a "félidő" előtt elhúztak 4-1-re. A Vasas nem adta fel, előbb Tóth Frank, majd Varga Zsolt volt eredményes (4-3), sőt: a negyedik negyed elején akár ki is egyenlíthetett volna a magyar együttes, de - a legrosszabbkor - kimaradt egy létszámfölényes lehetőség.

A záró negyedben egyik csapat sem szerzett gólt, így a vendéglátó olaszok megszerezték az utolsó alkalommal kiírt Kupagyőztesek Európa Kupáját.

Piero Fiorentino: Az első negyedet követően azt hittük, megnyertük a kupát. Utána a Vasas megmutatta, hogy jó csapat, ám a két mérkőzés alapján, azt hiszem, megérdemelten lett miénk a serleg.

Földi László: - Hősies volt ez a vereség, de tán jobb lett volna, ha nincs hősies küzdelem, viszont nyerünk. Azt követően mindent megpróbáltunk, nem is vallottunk szégyent, sajnálom, hogy ez lett a vége.

KEK-döntő visszavágó
Posillipo Napoli-Vasas 4-3 (3-1, 1-0, 0-2, 0-0)

Napoli, 7000 néző
vezette: Vuletic (horvát) Stavropoulos (görög)
gól: Bencivenga, Postiglione, Rath, Deserti ill. Varga T., Tóth, Varga Zs.
emberelőny: 8/4 ill. 6/1
négyméteres: 0 ill. 0

A Honvéd-Domino könnyedén nyerte utolsó csoportmérkőzését a francia Nizza ellen, és veretlenül jutott a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe.

Lassú játékkal indult a mérkőzés, mégsem volt unalmas a játék, mert a hazaiak szép találatokkal húztak el a második negyed végéig 5-1-re. Gyakorlatilag már ekkor eldőlt a két pont sorsa a csoportelsőséget és a döntőbe jutást már korábban kiharcoló Honvéd javára.

A harmadik negyed első percének végén Kovács Zoltán észrevette, hogy kapus kollégája messze kiúszott a hálója elől, és harminc méterről, pontos lövéssel betalált fölötte.

A hajrában 7-2 után érthetően kiengedett a Dinamo, a franciák öt perc alatt több gólt lőttek, mint addig összesen, feljöttek 7-5-re. A végén Bereczki góljával állt vissza háromgólos különbségről (8-5).

Bajnokok Ligája, Piros csoport, 6. forduló:
Honvéd-Olympique Nice (francia) 8-5 (2-0, 3-2, 1-0, 2-3)

Kőér u., 800 néző
vezette: Osoy (török), Rotummo (olasz)
gól: Biros, Bárány 2-2, Kovács, Bereczki, Fodor, Szívós 1-1, illetve Gyurcsi 3, Hrosik, Silvis 1-1
emberelőny: 6/3, illetve 12/4
négyméteres: 1/1, illetve 0