Tárgyalások a Fradi-pályáról

2003.04.11. 10:38
Elődje stadionrekonstrukciós programját és az olimpiai rendezés ötletét ugyan láthatóan hanyagolja a sportkormányzat, de alig egy hónappal az új Budapest Sportaréna átadása után az egykori Népstadion átalakításán, egy kisebb sportcsarnok, valamint a 2006-os úszó Eb-hez eleve kötelező uszoda megépítésén dolgozik. A tervekről Szilvásy György, a GYISM közigazgatási államtitkára beszélt az Indexnek.
Index: Április végén kerül a kormány elé a Puskás-stadion átalakításáról szóló minisztériumi terv. Mit tartalmaz pontosan a koncepció?

Sz. Gy.: Egyelőre több verziót is felvázoltunk. A legelőnyösebbnek az tűni, hogy eltüntetjük a Puskás-stadion egyébként sem biztonságos felső karéját, a lelátót teljes egészében befedetjük, és így 35 ezer férőhelyes lesz a stadion. A beruházás összege előreláthatólag hárommilliárd forintot tesz ki, és ez egy előnyös konstrukció.

Index: Tehát továbbra is alkalmatlan lesz UEFA-kupa- vagy Bajnokok Ligája-döntő megrendezésére, amelykhez legalább 50 ezres stadion kellene.

Sz. Gy.: Ezt a stadiont nem is erre tervezték. Megfelel viszont az atlétikai versenyek előírásainak. Ötvenezres stadion körülbelül 80 milliárd forintba kerülne, ezért látjuk előnyösebbnek, az olcsóbb, de valóban csak 35 ezer férőhelyes verziót.

Index: Az Eb-pályázat kapcsán viszont felmerült, hogy talán nagyobb esélyünk lett volna, ha van végre Magyarországon egy az UEFA követelményeinek is megfelelő stadion.

Sz. Gy.: Újabb Eb-pályázat jelenleg nincs napirenden, és mivel az üzemeltetés önmagában is jelentős költség, úgy véljük, hogy olyan létesítményt kell építeni, amelyik megfelel a valós igényeknek, tehát a várható érdeklődésnek is.

Index: Akkor le is tehetnek a magyar futballrajongók arról, hogy legalább egy nemzetközi kupadöntőt láthatnak Magyarországon?

Sz. Gy.: A Ferencváros stadionjának bővítéséről folynak a tárgyalások. Várszegi Gáborral is egyeztettünk már ebben a témában, és nem tartom kizártnak, hogy a magántőke szükségszerű bevonásával megépüljön egy olyan stadion, amelyikben UEFA-Kupa vagy a BL döntőt rendezhetünk. Egy ötvenezres, vagy még ennél is nagyobb stadion kihasználhatósága egyelőre nem megoldott, hiszen egy évben általában egy, de legfeljebb két olyan meccs van, amikor megtelhet.

Index: A Fradi-pálya átalakítása is az áprilisi kormányülés napirendjén lesz?

Sz. Gy.: Ez önálló projekt, egyáltalán nem függ össze a volt Népstadion sorsával. Egyelőre csak tárgyalunk a lehetőségekről.

Index: Jánosi György miniszter nem rég arról nyilatkozott, hogy új, hatezer férőhelyes sportcsarnokot is építenek a volt Puskás-stadion melett. Csak az a kérdés, hogy hol?

Sz. Gy.: A lebontott felső karéj helyén.

Index: Ne haragudjon, de ezt nehéz elképzelni.

Sz. Gy.: Nem annyira. A felső karéj helyén elfér egy hatezres sportcsarnok.

Index: Ami lebegni fog a stadion befedett lelátói fölött?

Sz. Gy.: Nem valószínű, de az igen, hogy közvetlenül kapcsolódik majd a stadionhoz. Multifunkcionális csarnok lesz, vagyis kisebb viadalokra és edzésekre is kiválóan alkalmas. Még legalább három-négy ilyen csarnokra lenne szükség Magyarországon.

Index: Ki fogja megépíteni?

Sz. Gy.: Előrehaladott tárgyalásokat folytatunk néhány befektetővel, és hamarosan meg is állapodhatunk velük.

Index: Kik jöhetnek szóba?

Sz. Gy.: Erről most még nem szeretnék nyilatkozni.

Index: Magyarok?

Sz. Gy.: Igen.

Index: Magánbefektetésről lenne szó, vagy egyúttal állami szerepvállalásról?

Sz. Gy.: A terveink szerint az állam csak a területet adná, az építkezésről a beruházónak kellene gondoskodnia.

Index: Ez az új csarnok konkurenciát jelenthet az új Budapest Sportarénának?

Sz. Gy.: Nem, mert ott világversenyek lesznek.

Index: A 2006-os úszó Eb helyszínéről is dönt a kormány április végén?

Sz. Gy.: Mindenképpen. Legkésőbb a hónap végéig el kell dönteni, hogy hol épüljön meg az új uszoda.

Index: Ön melyik helyszínen szeretne szurkolni?

Sz. Gy.: Két eshetőség van, az egyik a Kőér utca, a másik Lágymágyos. Mindkét helyszín megfelelő, nekem meg csak az a fontos, hogy érmek legyenek. Mindegy, hogy hol örülök a sikereknek.