Alfréd
-3 °C
3 °C
Tóth Ivett
ma 02:00
Tóth Ivett
Műkorcsolya

Al Oerter: Fazekas világcsúcsot dobhat

2003.04.21. 13:14
A sportág egyik legendája, a négyszeres olimpiai bajnok amerikai Al Oerter szerint Fazekas Róbert magyar diszkoszvető képes lehet megdönteni a 17 éves világcsúcsot.
A német Jürgen Schult 1986. június 6-án 74.08 méterrel állította fel a rekordot. A magyar Európa-bajnok legjobbja 71.70 m, ezzel negyedik az örökranglistán.

- Fazekas nem túl magas, de nagyon gyors és remek a technikája - fogalmaz a 66 éves Al Oerter a nemzetközi szövetség weboldalán olvasható interjúban. A magyar atléta természetesen örül ennek a véleménynek.

Sokat számít a hét centi

- Nagyon jól esik, hogy ennyire bízik bennem - mondta az MTI-nek. - Az átlagemberhez képest 1.93 méterrel talán magasnak tűnök, de a többi diszkoszvető legalább két méter, s ez a hét cm nagyon sokat számít. Ezért a technikámmal próbálom ellensúlyozni a különbséget. Fazekas ugyanakkor csodálkozott Al Oerter azon kijelentésén, hogy a jövőben elérhető a 80 méteres álomhatár is.

- Ezt még kimondani is sok. Bár lehet, hogy egyszer születik majd valaki olyan adottságokkal, amellyel ilyen messzire lehet dobni a diszkoszt. Az Egyesült Államokban sok olyan kosaras van, aki szerintem nagyszerű atléta lehetne, mert fantasztikus fizikai képességekkel rendelkezik, magas és gyors.

Csalódott lenne, ha nem nyerné meg a világbajnokságot

Fazekas idei legnagyobb célja, hogy sikeresen szerepeljen az augusztusi párizsi világbajnokságon. - Európa-bajnokként úgy látom, hogy én vagyok a legnagyobb esélyes, ezért most azt mondom, csalódott lennék, ha nem nyernék. De rendkívül nehéz lesz.

Al Oerter 1956-tól 1968-ig mind a négy olimpián megnyerte a diszkoszvetést.