Letartóztatták Carl Lewist

2003.04.22. 11:13
Ittas vezetésért letartóztatták Carl Lewis kilencszeres olimpiai bajnok amerikai atlétát, akinek neve az utóbbi napokban az Egyesült Államokban kirobbant doppingbotrány miatt került ismét az újságok címoldalára.
A 41 éves hajdani sztár egyedül ült összetört Maseratijában Los Angeles közelében az autópályán, amikor a rendőrök rátaláltak. A helyszínen megtagadta az ellenőrzést - az úgynevezett józansági tesztet -, de a vérvétel után kiderült, hogy alkoholt fogyasztott.

A múlt héten doppingolással vádolták meg Lewis-t

Az első vizsgálatok szerint a kocsival a zajvédő falnak hajtott, de nem sérült meg a balesetben.

Exum Wade, az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságának (USOC) egykori doppingügyekben illetékes főellenőre a múlt szerdán jelentette be, hogy több amerikai világklasszis - köztük Lewis - szervezetében tiltott szereket mutattak ki, mégsem büntették meg őket.

Los Angelesben és Atlantában is első lett

A vádak szerint Lewis az 1988-as szöuli olimpia előtt háromszor szedett különféle stimulánsokat. A USOC először kizárta a válogatottból, de a fellebbezés után mégis engedélyt adott neki az indulásra. Lewis távolugrásban, majd miután kanadai riválisát, Ben Johnsont az emlékezetes doppingolása miatt kizárták, 100 méteren is aranyérmes lett.

Az 1997-ben visszavonult klasszis emellett az 1984-es játékokon Los Angelesben négyszer, 1992-ben Barcelonában kétszer, majd 1996-ban Atlantában egyszer állhatott fel a dobogó legfelső fokára.